>> Regizorul de origine romana Alexandru Iordachescu va turna primul sau lungmetraj la Bucuresti, cu Guillaume Depardieu si Elina Lowensohn in rolurile principale.

>> A studiat la Geneva si a lucrat in publicitate, sperand sa faca bani pen
>> Regizorul de origine romana Alexandru Iordachescu va turna primul sau lungmetraj la Bucuresti, cu Guillaume Depardieu si Elina Lowensohn in rolurile principale.

>> A studiat la Geneva si a lucrat in publicitate, sperand sa faca bani pentru film investindu-i, dar i-a pierdut dupa crash-ul Nasdaq.

>> "Copilaria lui Icar" se va ocupa de manipularea genetica, de modul in care progresul tehnologic a dus la decaderea spirituala a omului.

Alexandru Iordachescu este putin cunoscut in Romania, desi este nepotul baritonului Dan Iordachescu si sotul cineastei Ruxandra Zenide. A parasit tara in 1989 si s-a stabilit in Elvetia, dupa ce la Bucuresti studiase la Liceul "Nicolae Tonitza". La Ecole Superieure d'Art Visuel din Geneva l-a cunoscut pe Cristi Puiu. Dupa o experienta de cativa ani in publicitate, televiziune si scurtmetraj, Alexandru Iordachescu va realiza primul sau lungmetraj la Bucuresti.
"Copilaria lui Icar" va fi o coproductie Franta-Romania-Elvetia, fiind produs de Pacific Film, Mobra Films (firma lui Cristian Mungiu, Oleg Mutu si Hanno Hoefer) si Elefant Films (infiintata de Ruxandra Zenide si Alexandru Iordachescu in urma cu trei ani). Alexandru Iordachescu a scris scenariul impreuna cu canadianul Marcel Beaulieu (coscenaristul lui "Farinelli") si cu frantuzoaica Marianne Brun. Filmul va dezvolta un subiect cu totul nou pentru peisajul cinematografic de la noi, desi va fi filmat in intregime la Bucuresti, in primavara urmatoare. El se va ocupa de manipularea genetica (pe alta linie decat "Gatacca"), urmarind dilema unui judecator (pe care un accident l-a lasat incomplet fizic) de a accepta sau nu targul pe care i-l propune o mare firma ce urmeaza sa produca un medicament pentru incetinirea imbatranirii. In rolul judecatorului, Alexandru Iordachescu are deja acceptul lui Guillaume Depardieu, fiul lui Gerard Depardieu. "Din 25 de proiecte care i s-au trimis anul acesta, el a ales cinci, printre care si pe al nostru", spune Ruxandra Zenide. "Chiar el ne-a sunat sa ne spuna", o completeaza Alexandru Iordachescu. Asemeni personajului, Guillaume Depardieu a suferit si el un accident acum cativa ani si se straduieste sa revina la viata de dinainte. Distributia mai numara alti doi actori cunoscuti - Carlo Brandt, cunoscut din "Ridicule" de Patrice Leconte si "Marie-Antoinette" de Sofia Coppola, si Elina Lowensohn, care are ocazia de a reveni in Bucurestiul natal. Actrita care a jucat, printre altele, in "Lista lui Schindler" si "Basquiat", s-a mutat de cativa ani din Statele Unite in Franta, iar in filmul compatriotului sau va interpreta rolul fiicei cercetatorului jucat de Carlo Brandt.

N-a castigat la concursul CNC
"Actorii asteapta de un an inceperea productiei", spune Alexandru Iordachescu. Deocamdata el are 70% din bugetul de 1.200.000 de euro (un buget mediu). La recentul concurs de finantare organizat de CNC, proiectul sau a fost primul sub linie. Va aplica din nou in noiembrie, dar oricum e decis sa filmeze la anul. De ce la Bucuresti? "Ma inspira foarte mult. Mi se pare foarte fotogenic, mi se pare ca are suflet. Il vad organic, in devenire continua. Il vad in orice caz altfel decat cei care locuiesc aici" ("Noi venim din Geneva" - spune Ruxandra Zenide.). Actiunea se petrece intr-un oras occidental nespecificat, chiar daca filmul va fi vorbit in franceza, iar regizorul e fericit ca intr-un Bucuresti atat de eclectic poate gasi fragmente atat de diverse si de pitoresti. Impreuna cu directorul de imagine Marius Panduru, el cauta acum cele mai bune locuri, prin zona Parcului Carol, pe la Mitropolie sau Palatul Parlamentului.
De unde si pana unde, totusi, interesul pentru un astfel de subiect cand trend-ul e al filmelor minimaliste cu subiecte rupte din viata? "Am fost mereu hranit de literatura de anticipatie. Memoriul meu de intrare la Belle Arte si teza de diploma erau legate de viziunea tehnologica a lumii, de felul in care societatea a adoptat o pozitie radicala a conditiei ei. Subiectul mi se pare important azi pentru ca noi am evacuat din noi o multime de sensibilitati si de valori."

Lungmetrajul Ruxandrei Zenide mai asteapta
Cuplul Ruxandra Zenide si Alexandru Iordanescu lucreaza "echitabil". El i-a fost producator executiv la lungmetrajul de debut, "Ryna", ea i-a fost producator la scurtmetrajul din 2004, "Andreea si tramvaiul" (cu Maria Dinulescu), prezentat in competitie la Locarno si Brest, si ii e producator si acum. Impreuna au scris "treatment"-ul urmatorului lungmetraj al ei, "treatment" premiat recent la Locarno si care acum e dezvoltat de Marek Epstein (scenaristul "Rynei" si al lui "Roming"). Ruxandra Zenide intentioneaza sa realizeze cu "Ryna" si cu filmele urmatoare o trilogie al carei personaj principal sa fie interpretat de Dorotheea Petre. Actiunea celui de-al doilea film se va petrece in Elvetia, in vreme ce eroina din al treilea va trai in America.

"Din 25 de proiecte care i s-au trimis anul acesta, Guillaume Depardieu a ales cinci, printre care si pe al nostru."
Ruxandra Zenide

"Bucurestiul ma inspira foarte mult. Mi se pare foarte fotogenic. Il vad organic, in devenire continua."
-Alexandru Iordachescu


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.