Ingrijorati de starea cimitirelor evreiesti din Romania, trei senatori americani i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa ajute la protejarea cimitirelor evreilor sarind astfel in ajutorul inimosului David Kahan, presedintele Asociatiei Evreilor Ro
Ingrijorati de starea cimitirelor evreiesti din Romania, trei senatori americani i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa ajute la protejarea cimitirelor evreilor sarind astfel in ajutorul inimosului David Kahan, presedintele Asociatiei Evreilor Romano-Americani. David Kahan, care a militat pentru introducerea unui proiect de lege in Parlament, prin care sa se prevada explicit prezervarea lacasurilor funerare mozaice, a primit si sprijinul unei parti importante a clasei politice dar si al societatii civile romanesti. Mai multe asociatii civice romanesti sunt gata la nevoie sa lanseze campania "Salvati Cimitirele Evreiesti din Romania", care poate avea rezonante inclusiv la nivel international. Senatorii americani Norm Coleman, Tom Coburn si James Inhofe, care se alatura acestei cauze, i-au scris sefului statului, "respectarea caracterului sacru al cimitirelor", dupa ce David Kahan a documentat faptul ca mai multe cimitire au fost transformate in cu totul altceva. "De aceea, este extrem de important ca stramosii evreilor de origine romana inmormantati in aceste cimitire se fie protejati", scriu cei trei senatori. "Am fost informati ca terenul unora dintre aceste cimitire evreiesti a fost vindut, inchiriat sau chiar profanat. De aceea, este usor de inteles faptul ca o asemenea atitudine a creat o profunda ingrijorare in rindul membrilor diasporei evreilor romani din SUA si din intreaga lume. (...) Este extrem de important faptul ca evreii de origine romana din disapora au un profund respect fata de traditia lor religioasa si ca vor continua sa protejeze si sa conserve cimitirele evreiesti", afirma senatorii SUA, care mai considera necesar "ca propunerea privind crearea unei comisii mixte sa includa si acest aspect". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.