Peste 55.000 de romani isi serbeaza onomastica duminica, 14 octombrie, cu ocazia uneia dintre cele mai importante sarbatori religioase, Sfanta Cuvioasa Parascheva.   Potrivit unui comunicat transmis Rompres de catre Ministerul Internelor si Re
Peste 55.000 de romani isi serbeaza onomastica duminica, 14 octombrie, cu ocazia uneia dintre cele mai importante sarbatori religioase, Sfanta Cuvioasa Parascheva. Potrivit unui comunicat transmis Rompres de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative, statisticile existente la nivel national arata ca 55.491 de romani poarta prenumele de Paraschiv si Paraschiva sau derivatele acestora, dintre care 51.488 sunt femei, iar restul sunt barbati.
Cuvioasa Parascheva, numita Cea Noua, de la Iasi, a Moldovei luminatoare si lauda intregii Ortodoxii, este cunoscuta, indeosebi, de bisericile ortodoxe greaca, romana, bulgara, rusa si sarba. Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, nu departe de Constantinopol, pe la inceputul secolului al XI-lea, intr-o familie de neam bun si cu credinta in Dumnezeu. Parascheva a primit o crestere aleasa si educatie religioasa. La 15 ani se dedica vietii monahale, intrand intr-o manastire de fecioare din orasul Ieracleea Pontului. La 25 de ani s-a reintors in locurile natale si s-a nevoit inca doi ani in biserica satului, dupa care a trecut la cele vesnice. Cativa ani mai tarziu, in urma unor minuni petrecute la mormantul ei, moastele sale au fost gasite intregi si neputrezite, fiind depuse in biserica Sfintilor Apostoli din satul Epivat, pentru inchinare si cinstire. Acolo au stat timp de 175 de ani. Din a doua jumatate a secolului al XIV-lea, cultul Sfintei Parascheva a trecut si la nordul Dunarii, in cele trei tari romane. In 1641, moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iasi, fiind asezate cu cinste in biserica recent zidita cu hramul Sfintii Trei Ierarhi. Acolo au stat pana in decembrie 1888 cand au fost scapate ca prin minune de la un incendiu, fiind mai tarziu transferate in noua Catedrala mitropolitana din Iasi, unde se afla si astazi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.