Oi, porci si soareci cu tesut uman au fost deja produsi in laboratoarele biologilor. Cercetarile legate de imbinarea tesutului uman cu cel animal au loc si la Cluj.

Specialistii Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USA
Oi, porci si soareci cu tesut uman au fost deja produsi in laboratoarele biologilor. Cercetarile legate de imbinarea tesutului uman cu cel animal au loc si la Cluj.

Specialistii Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) au produs deja soareci care au celule umane, a anuntat prorectorul Doru Pamfil. Prorectorul Pamfil spune ca toate aceste cercetari au pornit de la celulele-stem, prelevate de la nastere. Profesorul spune, pe de alta parte, ca nu este vorba despre crearea unui monstru genetic, desi exista numeroase controverse legate de acest fel de experiment. El spune ca cercetarile doresc doar sa demonstreze ca celulele-stem umane se pot regenera in cele mai diverse tesuturi. In plan practic, ele pot dezvolta tesut in diferite organe, la un procent atat de mare incat acestea sa poata fi transplantate la om. "Dupa reactiile normale de imunologie, in care vor fi respinse celulele de oaie, practic, urmeaza ca tesutul primit sa regenereze in continuare ficatul uman", a spus Pamfil. Practic, fiecare om ar putea avea oaia sa "cu piese de schimb", adica cu organe de transplantat. Cercetarile de la Cluj in domeniul celulelor umane transplantate soarecilor au fost realizate in comun de Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara si de Universitatea de Medicina si Farmacie, sub conducerea profesorului Nicolae Baciut. Acesta este preocupat in special de producerea tesutului osos din celule-stem. Cercetarile pe soareci au demonstrat ca si in corpul acestor animale poate fi dezvoltat tesut uman, insa randamentul a fost mai mic decat la oaie.

CERCETARE
>> Tratarea cancerului
Cercetatorii clujeni au inregistrat si alte rezultate surprinzatoare. De pilda, profesorul Ioan Marcus a dezvoltat un sistem de tratare a cancerului la animale cu ajutorul apei usoare. El a descoperit ca rata cea mai mica de imbolnavire cu cancer este inregistrata in zonele unde apa de baut provine din topirea ghetarilor. El a aratat ca exista o cantitate mare de apa usoara in aceasta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.