Ultimul numar al revistei "Rost" se deschide cu editorialul "Biserica, la rascruce" de Claudiu Tarziu, dedicat alegerii unui nou patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Foarte interesanta este rubrica informativa, din care aflam, printre altele, de "G
Ultimul numar al revistei "Rost" se deschide cu editorialul "Biserica, la rascruce" de Claudiu Tarziu, dedicat alegerii unui nou patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Foarte interesanta este rubrica informativa, din care aflam, printre altele, de "Garzile extremiste maghiare", de "Crimele nazistilor rusi", si ca "Ziarul Vaticanului critica filmul lui Mungiu". "Cine, cum si de ce ne-a furat Biserica?", se intreaba Alexandru Racu, la rubrica "In dezbatere". Paginile de "Repere" sunt consacrate amintirii lui Alexandru Mironescu (1903-1973), "Universitarul isihast", semnate de Arhim. Benedict Ghius, Bartolomeu Valeriu Anania s.a. Paginile au ca motto aceste cuvinte ale lui Alexandru Mironescu: "Generatiile dinaintea noastra (...) parca au stiut sa duca mai bine barca si, mai tarziu, au stiut sa avizeze la solutiile, omeneste vorbind, cele mai realiste, mai onorabile. Noi ne-am descumpanit, pierzand pana si simtul conservarii. (...) Nu putem izbuti imitand, maimutarind Occidentul, chiar daca investim operatia cu atribute superioare. Pe linia aceasta nu vom face decat lucruri de mana a doua. (...) Radacinile si izvorul unei expresii autentice, originale, puternice, majore, universale se afla numai in configuratia noastra crestina, in fructificarea acestei dimensiuni a Omului din noi. (...) Nu exista cultura decat inlauntrul unei viziuni religioase a lumii". Sub titlul "Savanti si marturisitori crestini", Razvan Codrescu ii evoca pe parintele Galeriu, Nicolae C. Paulescu si Alexandru Mironescu.
Un dialog extrem de interesant, cu Petre Tutea, semneaza Cassian Maria Spiridon, avand ca titlu un citat al marelui filosof: "Istoria e facuta de Alesi". Iata ce spunea Tutea despre sistemul social cel mai bun: "Cel care pleaca de la respectul mastii de om; democratia. Democratia obliga, prin insasi ordinea ei ideologica, idiotul sa stea alaturi de geniu si sa-i poata zice: "Ce mai faci, frate?". Partea proasta este ca oamenii de exceptie pot ajunge captivi in cirezile democratice. Ce decide masa are un caracter absolut, deoarece prin masa se exprima specia. Prin individ se exprima personalitatea. Numai ca, uneori, un individ ajunge sa influenteze foarte mult asupra maselor. Acestia sunt Alesii. Istoria este facuta de Alesi. Paradoxul societatii umane este ca multimea ii produce pe conducatori, iar acestia o conduc".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.