Bulgaria este gata sa blocheze aprobarea tratatului privind reforma institutionala a UE la summitul de la Lisabona de saptamina viitoare daca nu cistiga dreptul de a folosi termenul de "evro", a declarat o sursa diplomatica de la Sofia, citata de Reu
Bulgaria este gata sa blocheze aprobarea tratatului privind reforma institutionala a UE la summitul de la Lisabona de saptamina viitoare daca nu cistiga dreptul de a folosi termenul de "evro", a declarat o sursa diplomatica de la Sofia, citata de Reuters sub acoperirea anonimatului, relateaza NewIn.

O disputa in legatura cu modul de scriere in limba bulgara a cuvintului "euro", care desemneaza moneda unica europeana, a reizbucnit joi in UE si ameninta sa intirzie stringerea legaturilor blocului european cu statele din vestul Balcanilor, au declarat joi mai multi diplomati europeni, citati de Reuters.

La o reuniune a ambasadorilor europeni, Bulgaria a aminat aprobarea Pactului de Asociere si Stabilizare cu Muntenegru, a carui semnare urmeaza sa aiba loc luni, pentru a cere dreptul de a numi moneda europeana "evro" in loc "euro". Comisarul europeran pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat ca este foarte ingrijorat in legatura cu o posibila blocare a acordului cu Muntenegru, primul pas catre o eventuala aderare a acestei tari la UE.

"Este regretabil ca Bulgaria este dispusa sa faca din Muntenegru ostaticul unei chestiuni lingvistice care nu are nici o legatura cu aceasta tara, indiferent de importanta sa interna", a declarat Rehn pentru Reuters. Portugalia a facut eforturi mari pentru a face posibila semnarea unui acord cu Muntenegru luni, la Luxemburg, asa cum era prevazut. Nu a mai fost convocata nici o reuniune a ambasadorilor europeni pina atunci, dar "multe pot fi rezolvate la telefon", a explicat purtatorul de cuvint.

Un purtator de cuvint bulgar a declarat ca guvernul de la Sofia l-a mandatat pe minstrul de Externe al tarii sa semneze acordul cu Muntenegrul numai daca modul bulgar de scriere a cuvintului "euro" este inclus in varianta in limba bulgara a documentului. Oficialul bulgar a amintit ca termenul "evro" a fost folosit in Tratatul de aderare al Bulgariei, ratificat de toate statele membre. "Face parte din identitatea noastra nationala. Am adus al treilea alfabet in Uniunea Europeana si este o chestiune de respect fata de diversitatea noastra lingvistica", a subliniat purtatorul de cuvint bulgar.

Banca Centrala Europeana s-a opus in repetate rinduri permiterii unor nume alternative pentru moneda euro in diferite limbi. Si Grecia foloseste "evro" pe bancnotele sale. "Evro" este denumirea folosita de mult timp de bulgari, care pronunta Europa "Evropa". Diplomatii din alte tari europene au declarat ca spera ca aceasta chestiune va fi rezolvata printr-o nota de subsol sau printr-o declaratie a Bulgariei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.