>> Jumatate din judet risca sa ramana fara apa din cauza firmelor care lucreaza la modernizarea caii ferate.

>> Regia a inregistrat ieri o plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si de infestare a apei.

Re
>> Jumatate din judet risca sa ramana fara apa din cauza firmelor care lucreaza la modernizarea caii ferate.

>> Regia a inregistrat ieri o plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de distrugere si de infestare a apei.

Regia Autonoma Judeteana de Apa a depus, ieri, o plangere penala impotriva firmei ARGE Fetesti Constanta, Swietelsky Constructii Feroviare si Regionalei Cai Ferate Sucursala Constanta pentru distrugerea conductei de aductiune care alimenteaza jumatate din orasul Constanta si din judet. sefului Serviciului Juridic, Mariana Budes, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca societatea care efectueaza lucrarile de modernizare ale caii ferate dintre Constanta si Bucuresti a decopertat circa 100 de metri din conducta, in zona Valu lui Traian, fara nici un aviz. Povestea a inceput in 8 iunie, cand s-a inregistrat prima sesizare privind avarierea conductei Medgidia - Constanta Sud, prin depozitarea deasupra sa a tone intregi de piatra. Avarierea a dus la pierderea a 26.000 de metri cubi de apa si la distrugerea conductei. Pe 16 iunie s-a depus prima plangere penala, la care nu s-a raspuns nici pana astazi. "Politia Transporturi a evitat sa raspunda la cererile noastre", a precizat Marian Budes. Intre timp, reprezentantii firmei ARGE si Swietelsky si-au recunoscut vina si au incheiat un proces verbal de consiliere cu RAJA, in data de 21 septembrie. Acestia au achitat valoarea apei conductei si au promis ca vor plati si reparatiile. "Intre timp, am aflat cu stupoare ca au inceput sa decoperteze conducta, fara sa ne anunte, fara un aviz prealabil. Exista in fiecare moment posibilitatea ca aceasta conducta sa se sparga", a spus Mariana Budes, precizand ca aceasta conducta este proprietatea domeniului public.

Zona afectata
Conducta afectata alimenteaza o parte din municipiul Constanta: zona industriala, cartierele Km 4-5, Km 5, Poarta 6, bulevardul 1 Mai, zona Garii, dar si localitatile Cumpana si cele aflate intre Eforie si Costinesti, inclusiv. Potrivit specialistilor RAJA, solutia este inlocuirea conductei, pe o suprafata de 300 de metri. In urma unei evaluari realizate de catre profesionisti, s-a stabilit ca paguba creata se ridica la zece miliarde de lei vechi. In acest moment, pomparea de apa pe conducta a fost intrerupta, iar zonele afectate sunt deservite cu apa din surse alternative. Este pentru prima data in istoria RAJA cand cineva isi permite sa intervina asupra bunurilor statului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.