Unii parinti sunt disperati pentru ca nu pot sa le ofere copiilor conditiile optime, iar altii, din cauza unor handicapuri, incearca sa-si castige existenta prin participarea la campionate mondiale rezervate persoanelor cu deficiente.

La prima vedere, a juca sah nu este deloc greu, insa atunci cand infrunti un copil de 8 sau 9 ani, care te mai si invinge, iti dai seama ca nu oricine poate practica acest sport la nivel inalt. Pentru a deveni un mare sahist nu ar trebui sa se faca investitii foarte mari, insa nu este deloc asa. Numai pentru a participa la competitii internationale, parintii trebuie sa scoata din buzunar mii de euro.

Performanta nu se poate realiza fara a exista putere financiara. Spre exemplu, unul dintre adversarii politicienilor in turneul de la Craiova a fost o fetita de noua ani, care a inceput sa practice acest sport de doi ani. In tot acest timp, in afara catorva turnee castigate, a devenit campioana nationala la categoria sa de varsta si a ocupat locul 16 la Campionatul Mondial de sah. In ciuda acestor rezultate, conditiile financiare ale sporti vei Ioana Georgiana Stanciu sunt foarte grele. Ea locuieste in Dragasani, dar este legitimata la CSM-LPS Craiova si este nevoita sa faca naveta. Pentru prezenta la CM de sah a fost nevoita sa plateasca suma de 2.