Scandal intre producatorii si procesatorii din industria laptelui. In timp ce fermierii vor un pret de referinta de 1,3 lei/litrul de lapte, procesatorii spun ca cererea e doar o utopie.

Membrii Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Romania au semnat un protocol prin care procesatorii de lapte ar fi obligati sa plateasca mai mult cu cel putin 0,5 lei pentru fiecare litru de lapte cumparat de la fermieri.
„Acest pret este valabil pentru laptele care indeplineste anumite conditii, respectiv 3,5 % grasime, 3,2 % proteina, germeni sub 100.000 ml si celule somatice sub 400.000 ml.

De asemenea, aceste conditii sunt valabile si pentru un lapte care este conform cu normele europene“, a declarat, ieri, Stefan Nicolae, presedintele sindicatelor din agricultura - Agrostar, citat de NewsIn. Acesta a precizat ca, daca laptele nu respecta aceste norme, pretul de vanzare recomandat este de 1,15 lei pe litru. In prezent, fermierii vand laptele cu cel mult 0,8 lei pe litru, presedintele Agrostar sustinand ca aceasta majorare nu ar trebui sa duca la scumpirea produselor lactate, pentru ca procesatorii isi permit sa pastreze pretul constant chiar daca ar creste costurile de achizitie la materia prima. „Fata de pretul cu care se vinde laptele la fermier, adica 0,8 lei pe litru, procesatorii vand laptele la preturi cel putin triple, cu 2,5-3 lei/litru“, mai spune Nicolae.