>> Peste 700 de studenti politehnisti au "pichetat" cladirea rectoratului Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca

>>  Ei cer reducerea taxelor de scolarizare si transparenta cheltuielilor facultatilor la care invata

>> Revend
>> Peste 700 de studenti politehnisti au "pichetat" cladirea rectoratului Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca

>> Ei cer reducerea taxelor de scolarizare si transparenta cheltuielilor facultatilor la care invata

>> Revendicarile protestatarilor vor fi discutate abia vineri cu conducerea Universitatii

Pancarte scrise cu obida, dar cu mult talent, de catre studentii politehnisti de la UT Cluj-Napoca au animat spiritele "platitorilor de taxe". "Suntem oameni nu cifre", "Tata nu-i bancher e doar inginer", "Fara puppes-show in Senat" sunt numai cateva din sloganul care acuza lipsa de reprezentativitate reala a studentilor in deciziile administrative care ii privesc direct. Studentii se plang de cresterea nejustificata a taxelor, care in ultimii doi ani s-a dublat. "Conditiile din camin sunt nasoale rau. O restanta poate fi data numai de doua ori", spune Cosmin, student in anul doi la Constructii Civile.
"Taxele sunt americane, dar conditiile africane" au mai strigat ieri protestatarii, veniti in numele solidaritatii de casta cu panglici albastre legate la brate. Conducerea UTCN era plecata la inmormantarea unui profesor, pentru care studentii au tinut un moment de reculegere. "Taxe-americane, conditii africane" au scandat intr-un glas aproape o mie de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), care au iesit ieri sa protesteze in fata cladirii rectoratului.
Ei au dat dovada de talente organizatorice tipic sindicalistilor si au venit "inarmati cu pancarte", fluiere si o duzina de texte de scandat.
Studentii, uniti sub umbrela Organizatiei Studentilor din Universitatea Tehnica (OSUT) au citit printr-o portavoce o lista de opt revendicari, precum mentinerea taxelor de scolarizare in conformitate cu un contract de studii semnat pe toata durata ciclului de invatamant, construirea de camine noi, mentinerea a 30% din venitul fiecarei facultati in cadrul facultatii. "Cerem plata on-line a taxelor, sa nu mai stam la cozi si suplimentarea posturilor de secretare", a urlat in uralele generale unul dintre protestatari. "Tata nu-i bancher, e numai inginer", a urlat multimea, cei mai multi dintre studenti fiind veniti din celebrul centru studentesc Observator si inarmati cu bannere si panglici albastre legate de brat - simbol al solidaritatii studentilor. Desi au fluierat si au scandat zeci de minute in plina strada in asteptarea unei reactii a conducerii, rectorul Radu Munteanu impreuna cu pro-rectorii nu au aparut, fiind plecati la o inmormantare. Purtatorul de cuvant al institutiei, Catalin Popa, a declarat ca el "nu coboara la balci" si a mai spus ca rectorul a primit lista de revendicari in urma cu doua zile, urmand ca o intalnire oficiala intre reprezentantii OSUT si acesta sa aiba loc vineri. z


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.