In noua sa carte, ''Programmed to Kill: Lee Harvey Oswald, the Soviet KGB, and the Kennedy Assassination'' (Programat sa ucida: Lee Harvey Oswald, KGB si asasinarea lui Kennedy) Ion Mihai Pacepa sustine ca asasinul Oswald avea legaturi cu serviciile
In noua sa carte, ''Programmed to Kill: Lee Harvey Oswald, the Soviet KGB, and the Kennedy Assassination'' (Programat sa ucida: Lee Harvey Oswald, KGB si asasinarea lui Kennedy) Ion Mihai Pacepa sustine ca asasinul Oswald avea legaturi cu serviciile secrete sovietice din acea perioada, KGB, relateaza Rompres. Pacepa prezinta in cartea sa eforturile facute de Moscova pentru a nu iesi la suprafata aceste legaturi, fabricandu-se o serie de alibiuri pentru ca acest asasinat sa fie considerat intru-totul drept o ''afacere americana''. Subiectul acestei carti a fost discutat de autor intr-un interviu oferit publicatiei online FrontPageMagazine.

Generalul Pacepa, seful serviciilor secrete romanesti si totodata ofiterul cu cel mai inalt rang al unor servicii secrete din blocul estic care a defectat de cealalta parte a Cortinei de Fier, avea informatii din surse directe despre legaturile dintre KGB si Lee Harvey Oswald si de asemenea, avea acces la o serie de documente secrete ale serviciilor de informatii de la Kremlin cu privire la acest caz.

In acest interviu generalul Pacepa sustine ca Moscova a incercat sa pastreze discretia in acest caz fata de conducatorii serviciilor secrete ale celorlalte state din blocul estic, avand in vedere faptul ca orice informatii cu privire la implicarea KGB-ului in asasinarea lui Kennedy ar fi putut duce la declansarea celui de-al treilea razboi mondial.

Ion Mihai Pacepa a precizat ca a fost implicat insa in efortul la scara mondiala a dezinformare si de fabricare de alibiuri pentru KGB astfel incat sa nu fie descoperita implicarea serviciilor secrete sovietice in asasinarea lui Kennedy de catre Lee Harvey Oswald, soldatul american care a trecut de partea KGB-ului si apoi s-a intors in Statele Unite cu misiunea de a-l lichida pe presedintele american.

''Am lansat zvonuri false, am publicat articole si chiar carti in care insinuam ca motivele producerii acestui asasinat trebuiesc cautate in Statele Unite si nu in Uniunea Sovietica. Cea mai importanta 'dovada' fabricata de KGB in acea perioada este o nota informativa adresata directorului CIA, E. Howard Hunt, datata 8 noiembrie 1963 si semnata de Oswald, ale carei copii au aparut dintr-o data in SUA in 1975. Nota era un fals insa expertii grafologi americani au ajuns la concluzia ca este veritabila, iar adeptii teoriei conspiratiei au facut imediat legatura intre seful CIA, E. Howard Hunt, pe atunci deja aflat in centrul atentiei opiniei publice pentru scandalul Watergate, si asasinarea lui Kennedy'', sustine generalul Pacepa.

Documente ale KGB din Arhivele Mitrohin ce au fost desecretizate in anii '90, demonstreaza ca acea nota informativa era un fals produs de KGB in perioada scandalului Watergate. Nota falsa adresata directorului CIA si purtand semnatura lui Oswald a fost de altfel verificata de trei ori pentru a parea cat mai autentica de catre expertii KGB, iar in 1975 au fost expediate trei copii ale sale din Mexic catre SUA.

''Dupa prabusirea Uniunii Sovietice am crezut ca noii lideri de la Kremlin vor dezvalui implicarea KGB-ului in asasinarea lui Kennedy. Insa in locul asteptatelor dezvaluiri, in 1993 au publicat o carte in care sustineau ca in urma investigatiilor cazului Kennedy nu s-a descoperit nici o implicare a serviciilor secrete sovietice'', a mai precizat generalul Pacepa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.