Un indian din Panama City a descoperit ca ingredientul toxic dietilen glicol (DEG), folosit in solutiile antigel, se regasea in pasta de dinti ieftina fabricata in China.

Eduardo Arias nu are deloc aerul cuiva capabil sa umileasca una dint
Un indian din Panama City a descoperit ca ingredientul toxic dietilen glicol (DEG), folosit in solutiile antigel, se regasea in pasta de dinti ieftina fabricata in China.

Eduardo Arias nu are deloc aerul cuiva capabil sa umileasca una dintre cele mai mari puteri economice din lume, scrie New York Times intr-un amplu articol dedicat omului care a obligat China sa-si revizuiasca politica de protectie a consumatorilor si control al produselor exportate. Amerindianul de 51 de ani a descoperit in luna mai ca pe lista de ingrediente a pastei de dinti de 59 de centi cumparata de la o taraba se gasea si "dietilen glicol" (DEG). Cu un an in urma, nimeni n-ar fi remarcat asta. Dar in acel moment Panama abia isi revenea din tragedia provocata de moartea si imbolnavirea grava a cel putin 138 de panamezi din cauza aceluiasi ingredient cu gust dulceag. Ingredientul DEG este folosit de regula in solutiile antigel, dar fusese utilizat la fabricarea unui sirop de tuse in Panama, fiind importat tot din China, sub o denumire falsa. Fiind mai ieftin decat glicerina, falsificatorii de produse medicinale prefera DEG, ignorand riscurile grave de sanatate. Pana si marci precum Colgate si Sensodyne au fost afectate, produse falsificate ce contineau DEG fiind vandute sub aceste nume.
"Mi s-a parut de neconceput ca o substanta toxica ce omorase atatia oameni si care era cunoscuta sa fie comercializata in continuare, iar oamenii sa-si vada de afaceri netulburati, vanzand si cumparand aceasta substanta", povesteste Arias pentru New York Times. Panamezul a cumparat un tub pe care l-a predat impreuna cu o plangere la un oficiu al Ministerului Sanatatii. Raspunsul a venit peste trei zile, cand ministrul Sanatatii, Camilo Alleyne, a anuntat public ca un cumparator neidentificat din Panama City a descoperit pasta de dinti ce contine dietilen glicol. Au urmat 34 de alte tari, de la SUA la Noua Zeelanda, care au retras de pe piata pasta de dinti infestata.
Desi initial China a reactionat spunand ca substanta nu s-a dovedit a fi toxica la consumatorii chinezi, in luna iulie, Beijingul le-a interzis fabricantilor indigeni sa mai utilizeze DEG. "Macar am contribuit si eu putin", spune Eduardo Arias.

>> 34 de Tari afectate
Dupa anuntul pe 10 mai al autoritatilor din Panama, pe 28 mai Vietnamul retrage de pe piata doua marci chinezesti de pasta de dinti ce continea dietilen glicol: Mr. Cool si Excel. In luna iunie, autoritatile japoneze retrag milioane de tuburi de pasta de dinti chinezeasca, dupa ce descopera ca acestea contineau pana la 6% dietilen glicol. O luna mai tarziu, oficialii din Belize avertizeaza populatia sa nu cumpere pasta de dinti Colgate, dupa ce au descoperit ca era contrafacuta si continea DEG. Canada anunta in aceeasi luna ca 24 de marci chinezesti de pasta de dinti au niveluri inacceptabile de DEG. Noua Zeelanda identifica in august sase marci chinezesti de pasta de dinti infestata, iar in septembrie, autoritatile britanice descopera Sensodyne falsa, fabricata in China.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.