Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, ca are indoieli in privinta motivelor reale din spatele motiunii de cenzura a PSD si ca Executivul a pus in aplicare principiile modelulu
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, ca are indoieli in privinta motivelor reale din spatele motiunii de cenzura a PSD si ca Executivul a pus in aplicare principiile modelului social si economic european.

"In cei doi ani si jumatate am asigurat prin politicile active de ocupare incadrarea in munca a peste un milion de persoane", a precizat primul-ministru, adaugand ca numarul somerilor este acum mai mic decat la inceputul perioadei de tranzitie, respectiv 350.000 de someri in august 2007, fata de 386.000 in ianuarie 1992.

Tariceanu a subliniat ca, in acest moment, castigul salarial mediu brut este cu 62,7% peste cel din 2004, iar venitul salarial net cu 65,1%.

"La fel de bine merg lucrurile si in sistemul public de pensii. Pensia medie la nivelul lunii august 2007 a ajuns, inainte de ultima majorare de la 1 septembrie a.c., la 337 de lei, fata de 211 lei in decembrie 2004, ceea ce inseamna o crestere in termeni nominali cu 58,7% si cu circa 36,4% in termeni reali, in raport cu angajamentul prevazut in Programul de guvernare", a mai aratat seful Executivului.

Mai mult, a subliniat Tariceanu, cresterea in termeni reali a pensiilor la sfarsitul mandatului va fi de 75%.

In ceea ce priveste Educatia, primul-ministru a amintit ca bugetul alocat acestui domeniu in 2007 a fost de 6,22 miliarde de euro si a reprezentat 5,2% din PIB, urmand ca, pentru 2008, sa se aloce pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei peste 6% din PIB.

In acelasi timp, bugetul Sanatatii in 2005 a fost de 1.329,9 milioane de lei, iar "astazi sanatatea are un buget de trei ori mai mare - 4.051,8 milioane de lei, cel mai mare buget de dupa 1989", a precizat Tariceanu.
El a subliniat ca Ministerul Sanatatii are in desfasurare un program de achizitii de aparatura si tehnica medicala fara precedent in ultimii 30 de ani.

Premierul a remarcat ca "a preluat o agenda bugetara critica, marcata de constrangerile impuse de masurile anuntate deja de fostul Guvern in 2004", "insa datorita impunerii cotei unice de impozitare de 16% si imbunatatirii constante a colectarii taxelor si impozitelor, veniturile bugetului general consolidat au fost in 2005 cu 18,3% mai mari decat in 2004".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.