Un laitmotiv in mare voga acum cativa ani si abandonat apoi in cimitirul formelor fara fond: presa - a patra putere in stat. Paradoxal, aceasta insigna pusa la butoniera jurnalistilor si-a trait epoca de glorie pe vremea cand mecanismele statului de

Un laitmotiv in mare voga acum cativa ani si abandonat apoi in cimitirul formelor fara fond: presa - a patra putere in stat. Paradoxal, aceasta insigna pusa la butoniera jurnalistilor si-a trait epoca de glorie pe vremea cand mecanismele statului de drept erau nefunctionale.

Un truism: nu poti deveni o "putere" decat daca te afli intr-o competitie unde te impui ca atare. Puterea presei romanesti n-a fost, cu rare exceptii, invingatoare in confruntarile cu puterea puterii. Arii mari ale presei au decazut mai ales datorita lipsei de constiinta si demnitate a prea multor jurnalisti. Ei au patat onoarea breslei.

Nu atat mogulii si patronii din umbra ai presei sunt vinovati de tendentiozitatea editoriala a presei. Opinia mea, intarita de experienta profesionala personala si de exemplul altor colegi de breasla a caror opinie o respect, este ca patronii cei mai cunoscuti investesc in media ca intr-o afacere din care vor sa scoata profit. Incep sa trepideze doar cand afacerea schioapata.

Va asigur insa ca, in destulele cazuri pe care le cunosc, patronii au intervenit prin masuri cu caracter economic doar pentru a-si salva sau impulsiona o afacere la fel ca oricare alta. „Realitatea TV" a incheiat anul trecut in pierdere. Desi are sute de milioane de euro in cont, schimbarile operate de Sorin Ovidiu Vantu au fost cu tinte manageriale explicite.

Acelasi Sorin Ovidiu Vantu nu stie cum sa mai scape de niste radiouri si publicatii care nu-i aduc venit. Nu-l intereseaza ce politica fac, ci faptul ca moara macina in gol. Ati descoperit in „Catavencu" politica dlui Vantu sau a lui Sorin Matei? A facut Horia Roman Patapievici vreun sluj in fata dlui Vantu, asta desi in revista „Idei in dialog" semneaza jurnalisti cu opinii politice transante, cum ar fi dnii Patapievici, Ungureanu, Pepine etc.?

Chiar credeti ca la averea sa de miliarde de euro Dinu Patriciu s-ar stradui cu obstinatie sa-i transforme pe redactorii si colaboratorii „Adevarului" in soldateii sai politici? Va puteti imagina un Cristian Tudor Popescu induplecat de Adrian Sarbu sa publice in „Gandul" un articol teleghidat politic?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.