"Clasa de curs arata ca interiorul unei biserici.Nu sunt atarnate o icoana, doua, trei sau zece. Toti peretii sunt acoperiti de fresca bizantina, iar sfintii privesc din toate colturile clasei. Lipseste doar altarul". Cam asa descrie o mama sala de c
"Clasa de curs arata ca interiorul unei biserici.Nu sunt atarnate o icoana, doua, trei sau zece. Toti peretii sunt acoperiti de fresca bizantina, iar sfintii privesc din toate colturile clasei. Lipseste doar altarul". Cam asa descrie o mama sala de curs a fiicei ei, eleva in clasa a III-a B la Scoala Generala "Tudor Arghezi", din Bucuresti.


"Si Dumnezeu a zis: Sa se faca lumina!?" E drept, depinde din ce unghi privesti raza sperantei. La Scoala nr.19, lumina Domnului s-a vrut transpusa in ochii elevilor putin altfel. Cum anume? O clasa transformata in biserica. Pardon, cabinet de religie. Totul a plecat de la o idee, vizionara, pe care profesoara Ileana Paraschivoiu a avut-o in urma cu doi ani. Anume, clasa in care elevii urmau sa buchiseasca Invatatura Sfanta sa arate dupa chipul si asemanarea unei biserici. Tot de atunci, samanta scandalului a izbucnit pe coridoarele institutiei. Primii s-au inflamat parintii elevilor de religie musulmana. Acum un an.


INTUNERIC. "In prima zi a acestui an scolar am constatat cu stupefactie ca Scoala Nr.19 are un cabinet de religie si acela este clasa in care fiica mea din clasa a III-a va invata despre stiintele exacte si socio-umaniste. Asteptarea, deloc pretentioasa, de la scoala era sa vad atarnand pe pereti harta Romaniei, portretele oamenilor de stiinta, ale scriitorilor pentru a se familiariza cu ei, steagul Romaniei pentru a-si dezvolta constiinta de apartenenta la tara etc. In schimb, am vazut o clasa in care sfintii privesc omnipotent din toate colturile: stanga, dreapta, fata, spate... si sus", povesteste o mama, deranjata de ideea ca fiica sa va trebui sa invete, vrand-nevrand, patru ore pe zi, toate materiile intr-o clasa tapetata precum o biserica. Supararea Gabrielei Romanet, caci despre ea e vorba, vine de la faptul ca fiica sa se afla in pericolul de a percepe stramb lumea in care traieste. Conform Gabrielei, copiii sunt "abuzati" in procesul de invatamant: "Din punct de vedere religios, suntem integrati intr-un stat laic, ceea ce inseamna ca fiecare are dreptul si libertatea sa creada in idolul sau, in simbolul care il reprezinta pe el si grupul din care face parte. Numai ca implementarea religiei ca materie obligatorie in scoala este unul dintre abuzurile facute de stat si biserica asupra copilului. Mesajul transmis copiilor de religie si de profesorul de religie este ca omul, din nastere, este un pacatos. Si eu nu vreau asta pentru copilul meu."


TREABÃ… ALAMBICATÃ…. Ajunsi la fata locului, adica la una dintre scolile considerate a fi "de fite" in Bucuresti, am gasit o institutie linistita. Enervant de linistita daca luam in considerare faptul ca acolo studiaza peste 700 de elevi. Si curata. Enervant de curata fata de scolile cu care suntem obisnuiti noi. Nu tu hartii aruncate pe ici pe colo, nu tu grafitti pe pereti... Pana si Politia Comunitara sta de veghe nonstop. Deh, nu toate scolile au norocul sa fie vecine cu Ambasada Americii. Cancelaria. Oh... Dracul negru al copilariei noastre. Aici... e altceva. O doamna director, foarte calma, ne pofteste sa rezolvam treaba direct pe hol. Insistam si intram in sanctuarul dansei. Afla despre ce e vorba si ofteaza. "Nu ma asteptam sa ajunga treaba asta la ziar. Cred ca se exagereaza", spune Florica Florescu. Apoi ne baga in "sedinta": "Eu nu eram directoare cand s-a aprobat realizarea picturii. Ce sa spun. Si noi am fost surprinsi cand am vazut ce a iesit. Problema e ca nu avem alt spatiu pentru orele la clasele I - IV. Anul acesta, clasa a III-a B a nimerit acolo. Daca ramanea doar cabinet de religie nu se mai supara nimeni. Acua€™ ce sa facem, sa ii bagam la subsol? Ca doar acolo mai este spatiu. Este foarte adevarat. Este ca intr-o biserica acolo." O intrebam de proiect. De cine l-a finantat. "Proiectul a fost aprobat acum doi ani, cand Primaria Sectorului 2 si Patriarhia au hotarat sa infiinteze cabinete de religie." Intre timp, pe usa intra profesoara de religie, chemata la "lectie" chiar de directoare. Se uita uimita la noi. Nu intelege care e problema. Apoi se recomanda si ne ofera volubil informatiile cerute. Din start isi contrazice superiorul: "A fost initiativa mea. Pe banii mei s-a facut totul si cu ajutorul unor studenti. A iesit frumos. Le-a placut inclusiv domnului primar Ontanu si fetelor bisericesti prezente la inaugurare."


BISERICA SUROGAT. Ajungem la locul cu pricina. Panorama este uimitoare. Toti sfintii sunt expusi pe pereti. Cei care sunt studiati. Cuprinsi intre copertile manualelor de la clasele I-VIII. Este lucrarea finantata de profesoara contestata de parinti si realizata ca teza de diploma de studentii de la Teologie, sectia Arta Sacra. Daca in acest spatiu s-ar regasi cadelnite, un altar si sfesnice ai jura ca ai intrat intr-un lacas sfant. Intrebam daca este normal ca intr-o astfel de clasa sa studieze elevi de toate riturile. "Sincer va spun, copiii care invata aici sunt mai linistiti. Le face bine. Aici sunt si sfinti protectori ai copiilor. Pe peretele din stanga. Avem in scoala si copii musulmani sau atei. Insa ei se simt bine aici. Parintii mai protesteaza cateodata. Ba, musulmanii pot spune ca sunt cei mai linistiti." Brusc, femeia se aprinde: "Mama acestei fetite este atee. Nemultumirea ei sunt convinsa ca are alte radacini. Totul pleaca de la o intamplare petrecuta inainte de Paste. Atunci, fetita a venit la scoala cu o poza pe care i-o facuse prietenul mamei sale. In fotografie era fetita care tinea in brate un iepuras. Acesta ii explicase ca imaginea o reprezinta pe fetita in rol de Fecioara Maria si pe iepuras in rol de Iisus mort. Eu i-am spus ca este gresit ceea ce a aflat de la acel domn. Dumnezeu nu se identifica cu toate animalele. Nu exista legatura intre iepuras si Dumnezeu. Cred ca mama fetitei a aflat si a prins ciuda pe mine. Altfel nu-mi explic reactia dansei."
Lasam in urma Scoala Nr. 19. Destul de dezamagiti. De faptul ca Religia poate duce la interpretari extreme si la scandaluri. Primarul Ontanu, al carui nume a fost pomenit in poveste ca fiind un sustinator al picturilor de pe pereti, sustine: "Habar nu am ce se intampla acolo, pentru ca organizarea o fac conducerea scolii si Inspectoratul Scolar. Probabil ca sa scape de conflict au pomenit numele meu. Credinta nu se poate dobandi prin stimuli emotionali. Nu e bine nici pentru scoala, nici pentru biserica."


Ce spune legeaLa sfarsitul lui 2006, inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, seful statului a promulgat Legea 489/2006, privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor. Potrivit acesteia, "in Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee" - articolul I, alin. 1. La alineatul 2 din acelasi articol se continua: "Cultele sunt egale in fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.