Uniunea Generala a Industriasilor din Romania a avut si are un rol decisiv in promovarea schimburilor comerciale dintre Romania si China. Anual, la invitatia presedintelui UGIR, George Constantin Paunescu, sosesc in Romania delegatii ale asociatiilor
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania a avut si are un rol decisiv in promovarea schimburilor comerciale dintre Romania si China. Anual, la invitatia presedintelui UGIR, George Constantin Paunescu, sosesc in Romania delegatii ale asociatiilor de afaceri si ale marilor companii chineze. Recent, la Bucuresti au avut loc intrevederi cu reprezentantii Asociatiei Chineze pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea, asociatie care are legaturi de colaborare cu 120 de asociatii de prietenie cu China din 60 de state si care reuneste in randurile sale personalitati de marca ale societatii chineze, din sfera economica, politica si academica. Cu aceasta ocazie, UGIR a organizat o dezbatere pentru identificarea solutiilor de colaborare intre oamenii de afaceri romani si chinezi, precum si pentru lansarea unor proiecte comune de investitii.
S-a convenit ca in perspectiva dinamizarii schimburilor economice apare ca necesara crearea primei banci mixte romano-chineze care sa finanteze proiectele investitionale comune. "Vor exista proiecte de anvergura care vor trebui finantate, iar acest lucru reprezinta o oportunitate pentru sectorul bancar din cele doua tari. Nu trebuie neglijate potentialul pietei asigurarilor din Romania si avantajele pe care le ofera o societate de asigurare-reasigurare in dezvoltarea afacerilor dintre companiile celor doua tari"- declara George Constantin Paunescu.
Domeniile prioritare de interes pentru partenerii chinezi sunt lucrarile de infrastructura, sectorul imobiliar, productia de componente. Partenerii chinezi recepteaza Romania ca pe un punct strategic al fluxurilor comerciale spre Uniunea Europeana. "Intre Romania si China exista o legatura speciala de prietenie si colaborare. Ambele guverne incurajeaza parteneriatul intre firmele dintre cele doua tari, iar Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucuresti este un sustinator al dezvoltarii colaborarii. Desigur, deficitul comercial reprezinta o problema, dar echilibrarea balantei comerciale este posibila doar prin lansarea proiectelor mixte de investitii. Exista domenii profitabile ce trebuie dezvoltate. Ma refer, in special, atat la cel al transporturilor aeriene, cat si la cele maritime si fluviale. Trebuie sa privim aici latura strategica a fluviului Dunarea, intrucat el este cel ce asigura legatura dintre Marea Neagra si Marea Nordului. Exista pe aceasta nisa un potential comercial fantastic ce poate fi exploatat de ambele parti. Alte domenii sunt agrozootehnic, turismul si, nu in ultimul rand, cel al medicinei si al medicinei traditionale, domeniu in care China are o bogata experienta"- a subliniat George Constantin Paunescu. "Romania trebuie sa se concentreze pe dinamizarea schimburilor economice deoarece China reprezinta o piata in care evolueaza peste 40 de milioane de intreprinzatori privati, totalizeaza un volum al rezervei valutare de peste 1.000 de miliarde de dolari si absoarbe investitii straine directe de peste 600 de miliarde de dolari. Toate aceste lucruri s-au datorat politicii Republicii Populare Chineze de deschidere spre exterior si de reforma in interior" - a mai declarat presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.