Bagdadul va revizui statutul tuturor companiilor private de securitate care activeaza pe teritoriul tarii, dupa un incident violent soldat cu 8 morti.

Relatiile dintre Bagdad si Washington par sa se tensioneze serios in ultima perioada din cauza unui incident violent in care a fost implicata o companie americana de securitate. Autoritatile irakiene au suspendat licenta de activitate a grupului Blackwater - un contractor american angajat sa protejeze diplomatii SUA din Golf. Oficialii au luat aceasta decizie in urma unui incident produs la sfirsitul saptaminii trecute in Bagdad. Atunci, un convoi diplomatic american, aflat sub protectia Blackwater, a fost atacat de un grup de insurgenti inarmati. Agentii de paza au ripostat la rindul lor cu focuri de arma, iar confruntarea a durat citeva minute. Martorii irakieni spun ca americanii au tras la intimplare in directia teroristilor si au ucis din greseala opt civili nevinovati. Reprezentantii Blackwater au declarat insa ca oamenii lor au actionat legal, „in conformitate cu procedura impusa in cazul unui atac armat".

Incidentul a fost destul de controversat pentru a determina autoritatile irakiene sa suspende licenta companiei Blackwater. Masura a afectat serios activitatea diplomatilor americani in afara cartierului fortificat cunoscut drept „Zona verde’. Fara protectia Blackwater, demnitarii nu mai pot parasi regiunea sigura, deoarece s-ar expune unor riscuri prea mari. Incidentul a stirnit nemultumire in cercurile politice de la Bagdad si ameninta sa arunce in aer relatiile dintre SUA si Irak. Autoritatile irakiene au anuntat ca vor revizui statutul tuturor companiilor private de securitate care activeaza in tara. Pentru a calma spiritele, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, i-a telefonat premierului irakian Nouri al-Maliki si a cerut scuze.

Discutia dintre cei doi a durat 15 minute si a mai detensionat relatiile Bagdad-Washington. Ea nu a reusit insa sa-i induplece pe unii parlamentari americani care critica de mult timp activitatea in Irak a companiilor private de securitate. Congresmenii spun ca guvernul SUA se bazeaza prea mult pe astfel de grupuri de paza si protectie, care nu functioneaza dupa o legislatie clara si nu pot fi trase la raspundere atunci cind ceva merge prost. „Incidentul cu Blackwater este o ilustrare nefericita a pericolelor pe care le presupune utilizarea frecventa a firmelor private de securitate in Golf", a declarat senatorul republican Henry Waxman. La rindul sau, congresmanul Jan Schakowsky spune ca schimbul de focuri din Bagdad va afecta imaginea si misiunea Coalitiei din Irak. El a ridicat adesea semne de intrebare in ceea ce priveste activitatea companiei Blackwater in regiune. „In virtutea caror legi opereaza acesti agenti? Instantele irakiene au autoritatea sa-i puna sub acuzare atunci cind fac ceva rau? Este un domeniu foarte tulbure", crede el.