In Transilvania si Banat numarul producatorilor care au semnat angajamente pentru a produce alimente in conditii compatibile statutului de "eco" sau "bio" este de numarul sutelor. Potrivit directorului general al companiei Ecoinspect, Piroska Lorincz
In Transilvania si Banat numarul producatorilor care au semnat angajamente pentru a produce alimente in conditii compatibile statutului de "eco" sau "bio" este de numarul sutelor. Potrivit directorului general al companiei Ecoinspect, Piroska Lorincz, domeniile in care oamenii au solicitat atestarea sunt diverse, de la cresterea animalelor, pana la cultivarea de plante, sau recoltarea de fructe de padure si produse ale florei spontane.
Numarul solicitantilor de certificare Bio a crescut mai ales in anul 2007 o data cu anuntarea unor subventii acordate de Stat pentru astfel de produse. "Din pacate, desi acestea sunt reglementate legislativ, nu au fost inca aplicate", a explicat Lorincz. Potrivit directorului Directiei Agricole de Dezvoltare Rurala, Iuliu Suatean, "este vorba despre subventionare cu o suma cuprinsa intre 100 si 400 de euro/hectar pe an, in functie de tipul de culturi".
Lorincz a explicat ca acest domeniu este in continua crestere, in ultimii ani. Numarul solicitantilor s-a marit de trei ori. "Productia ecologica inseamna obtinerea de produse agroalimentare, fara utilizarea produselor chimice de sinteza, in conformitate cu regulile specifice, care respecta standardele nationale si internationale in domeniu si care sunt atestate de un organism de inspectie si certificare" a explicat Lorincz.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.