Romania risca sa piarda un sfert din fondurile europene destinate agriculturii deoarece a facut raportari eronate la Bruxelles: cartiere de vile in loc de terenuri agricole.  Pentru anul viitor, Guvernul Tariceanu ar putea fi nevoit sa scoata di
Romania risca sa piarda un sfert din fondurile europene destinate agriculturii deoarece a facut raportari eronate la Bruxelles: cartiere de vile in loc de terenuri agricole. Pentru anul viitor, Guvernul Tariceanu ar putea fi nevoit sa scoata din vistierie inca 100 de milioane de euro. Potrivit Euractiv, care il citeaza pe Michael Mann, purtatorul de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala din cadrul Comisiei Europene, "reducerea cu 25% a platilor pentru Romania nu se va pierde, ci va trece in sarcina Executivului de la Bucuresti". Pe de alta parte, paguba ar putea cadea in spinarea agricultorilor daca Guvernul nu prevede acesti bani in bugetul pe 2008, despre care, deocamdata, nu se stie decat ca "este in faza incipienta". Pentru fiecare hectar fermierii primesc o anumita suma de bani, or, daca si aceasta este imputinata cu un sfert, pentru unele ferme mici, de doar cateva hectare, poate insemna falimentul.
Un audit realizat in lunile iunie-iulie de Comisia Europeana, ale carui concluzii au fost obtinute de HotNews.ro, a scos de sub pres situatii care ar putea starni rasul: suprafetele de teren agricol declarate pe harta digitala depasesc granitele Romaniei sau, mai mult, in locul culturilor agricole inspectorii europeni au avut surpriza sa vada "rasarind" cartiere de vile, pentru care insa nu se va plati nici un eurocent subventie. In documentul cu pricina se arata ca "autoritatilor romane li se cere sa revizuiasca digitizarea granitei tarii si sa se asigure ca nici o plata nu se efectueaza pentru o suprafata localizata in alte state membre". Alte nereguli depistate erau legate de administrarea si controlul informatiilor din Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole, printre acestea numarandu-se localizarea corecta a parcelelor declarate de tarani, precum si modul cum sunt verificate declaratiile acestora.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.