Ieri, la primele ore ale diminetii, strazile Tecuciului ofereau un spectacol straniu. Pe de o parte, aerul de sarbatoare al primei zile de scoala, pe de alta parte, case daramate de ape si mal urat mirositor.

La Tecuci, prima zi de scoala
Ieri, la primele ore ale diminetii, strazile Tecuciului ofereau un spectacol straniu. Pe de o parte, aerul de sarbatoare al primei zile de scoala, pe de alta parte, case daramate de ape si mal urat mirositor.

La Tecuci, prima zi de scoala nu a mai fost la fel de vesela ca in anii trecuti. Pentru foarte multi a fost chiar una foarte trista. scoala nr. 6 "st. O. Iosif", situata in apropierea albiei raului devastator, este una din cele sase unitati de invatamant care au avut cel mai mult de suferit. In 2006, vechea scoala, o cladire de 150 de ani, fusese inlocuita cu un spatiu nou, construit cu fonduri de la Banca Mondiala.
Dar elevii si profesorii s-au bucurat de scoala lor doar un an, pentru ca in noaptea de 5 spre 6 septembrie clasele au fost inundate, invadate de mal, singurul calculator din scoala a fost distrus, terenul de sport a fost "arat" de ape, pavimentul din curte a fost decopertat, iar straturile cu trandafiri acoperite cu mal. Toate cataloagele au fost imbibate cu apa si a fost necesar sa fie puse la uscat. Dupa aceea se va vedea daca profesorii vor trebui sa transcrie notele in alte cataloage. Ar fi o corvoada, pentru ca in arhiva scolii sunt cataloage din anii '60.
De acum inainte, patru dintre elevii din clasa a II-a, Alexandra, George, Bianca si Andrei, isi vor face temele in containerul in care vor locui cu parintii si fratii lor.

Viata la container
Pe strada Tecucel, cea mai afectata de viitura, ieri, la pranz, copiii se intorceau de la scoala. Mireasma de rechizite si manuale noi era acoperita de mirosul de igrasie al peretilor ramasi in picioare si de duhoarea de mal si de cadavre intrate in putrefactie ce vine dinspre albia raului Tecucel. Denisa, singurul copil al familiei Lungu, eleva in clasa a treia la scoala nr. 5, a venit de la scoala impreuna cu mama ei si s-au dus direct la containerul care le va fi adapost de acum inainte. Deocamdata aici nu au decat un scaun si o masa. Sunt amandoua triste, pentru ca in prima zi de scoala Denisa nu s-a putut imbraca cu uniforma primita de la invatatoare: "Cine nu ar vrea sa-si vada copilul in uniforma in prima zi! Dar nu am avut cum sa o calc. Uniforma si ghiozdan cu rechizite am primit de la doamna invatatoare, dar nu o puteam duce la scoala in prima zi cu uniforma botita, pentru ca lumea te judeca. Asa ca am imbracat-o cu hainele de toata ziua, care ne-au mai ramas", spune mama Denisei. O intreb pe fetita cum a fost prima zi de scoala si imi raspunde laconic: "Frumoasa". In clasa ei mai sunt inca doi copii care sunt in aceeasi situatie. O intreb daca a povestit cu colegii despre dezastru. "Da, ne-a spus doamna invatatoare sa povestim cum am petrecut vacanta", imi raspunde.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.