Lumea trebuie sa se pregateasca pentru "ceea ce este mai rau" in ceea priveste programul nuclear iranian, a declarat duminica seara, la televiziune, seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner. Intrebat ce inseamna acest lucru, Kouchner a raspuns si
Lumea trebuie sa se pregateasca pentru "ceea ce este mai rau" in ceea priveste programul nuclear iranian, a declarat duminica seara, la televiziune, seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner. Intrebat ce inseamna acest lucru, Kouchner a raspuns simplu: "Razboi".

Pregatirile pentru razboi inseamna ca statele majore trebuie sa elaboreze planuri pentru cazul in care Iranul nu renunta la imbogatirea uraniului si la constructia unei arme nucleare. Asta nu inseamna insa ca razboiul va fi declansat maine. Dimpotriva, a precizat ministrul francez de externe, "trebuie sa negociem pana la capat". Kouchner a propus, de asemenea, aplicarea unor sanctiuni mai eficiente in cazul in care proiectele de rezolutie, continand sanctiuni la adresa Iranului, inaintate Consiliului de Securitate al ONU vor fi blocate de Rusia si China ca si pana acum. Uniunea Europeana ar trebui sa adopte sanctiuni impotriva intereselor iraniene. Kouchner a declarat, de asemenea, ca guvernul de la Paris a sfatuit mai multe mari companii franceze, printre care gigantul petrolier Total, sa refuze propunerile de afaceri venite de la Teheran.
In aceeasi zi, secretarul american al apararii, Robert Gates, a declarat ca "diplomatia ramane cea mai buna cale" pentru a rezolva criza nucleara iraniana dar ca, in acelasi timp, "toate optiunile raman pe masa". Declaratiile celor doi responsabili vin in contextul in care vineri are loc la Washington o reuniune a grupului celor sase puteri implicate in dosarul nuclear iranian - SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia si China - si semnaleaza o apropiere a punctului de vedere al Parisului de cel al Casei Albe.

ATAC SECRET
>> Operatiunea Livada
Mai multe publicatii britanice au dezvaluit ca Israelul a distrus pe 6 septembrie un depozit subteran sirian unde se banuieste ca se afla material nuclear nord-coreean. Un comando israelian aflat la sol a indicat cu ajutorul razelor laser locatia depozitului si pana la opt avioane F-15 si F-16 israeliene au distrus depozitul. Transportul nuclear ar fi venit in Siria cu un vas nord-coreean camuflat ca vas de ciment. Siria a negat existenta atacului, dar, pe 7 septembrie, Damascul a acuzat Israelul de violarea spatiului sau aerian. Mai multi comentatori au interpretat acest atac drept un avertisment adresat Iranului, iar Teheranul a ripostat amenintand ca are 600 de rachete indreptate indreptate spre Israel.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.