Banca centrala americana (Federal Reserve-Fed) a scazut, marti, dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,25 la suta la 4,75 la suta pe an, in incercarea de a contracara criza creditelor imobiliare din Statele Unite, transmite Reuters.
Banca centrala americana (Federal Reserve-Fed) a scazut, marti, dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,25 la suta la 4,75 la suta pe an, in incercarea de a contracara criza creditelor imobiliare din Statele Unite, transmite Reuters. Decizia Fed a fost anticipata de majoritatea analistilor economici, transmite Rompres.
Este vorba de cel mai redus nivel al dobanzii din luna mai a anului trecut.
Economistii apreciau ca presedintele Fed, Ben Bernanke, va decide o reducere a dobanzilor cu 25 pana la 50 de puncte procentuale si chiar ar putea deschide calea unor noi reduceri in viitor. Prin relaxarea costului creditului, Fed vine in ajutorul pietelor financiare care au probleme in a face fata crizei din sectoarele imobiliar si al creditului care a slabit serios lichiditatile necesare activitatii economice.
Mai multi analisti considerau ca, daca Fed nu actioneaza in forta, adica printr-o reducere cu 50 de procente a dobanzii de referinta, exista riscul unor noi pertrubari pe pietele financiare, provocand noi cazuri de incapacitate de plata la creditori si inghetarea pietei creditului. Au existat insa si economisti care au estimat ca actuala situatie economica nu justifica o reducere a dobanzilor iar o eventuala decizie in acest sens nu ar face decat sa furnizeze pietelor si ami multi bani usori, alimentand bula speculativa.
Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a anuntat deja ca Banca centrala a SUA este gata sa intervina daca va fi necesar pentru a ajuta pietele financiare sa faca fata crizei creditului si sa elimine astfel riscurile la adresa economiei. Banca Centrala a SUA a redus rata de scont la data de 17 august si procedeaza aproape zilnic la injectii de lichiditati in piata, insa ceea ce asteapta pietele in prezent este o reducere a dobanzii de referinta (Fed funds).
Colapsul titlurilor financiare garantate cu ipoteci cu grad de risc ridicat (subprime) din SUA a determinat pierderi pentru institutiile de credit din intreaga lume. Problemele legate de imprumuturile ipotecare riscante (subprime) au depasit terorismul, devenind cea mai mare amenintare la adresa economiei americane, prima economie a lumii, potrivit unui sondaj al Asociatiei Nationale pentru Economia de Afaceri (National Association of Business Economics-NABE). Peste cinci procente dintre americanii care au contractat un credit imobiliar au avut intarzieri la achitarea ratelor in al doilea trimestru al acestui an si situatia nu se preconizeaza sa revina la normal, cel putin in urmatoarele sase luni, a anuntat Asociatia Bancilor Ipotecare din SUA (MBA).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.