Fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu s-a prezentat, ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in procesul privind averea sa si a sotiei sale, dupa ce dosarul s-a intors de la Curtea Constitutionala. Potrivit Rompres, magistrati
Fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu s-a prezentat, ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in procesul privind averea sa si a sotiei sale, dupa ce dosarul s-a intors de la Curtea Constitutionala. Potrivit Rompres, magistratii ICCJ au acordat, ieri, un nou termen pentru data de 24 septembrie, la cererea procurorilor, care doresc studierea mai multor acte depuse de avocatii lui Dan Ioan Popescu, documente ce au legatura cu anumite cheltuieli ale familiei Popescu.
La iesirea din sala de judecata, Dan Ioan Popescu a declarat ca are incredere in judecatorii care se ocupa de acest caz, dar ca a fost "deranjat de afirmatiile procurorilor, care nu au nicio legatura cu cazul de fata". Avocatii fostului ministru sustin ca intreaga acuzare se bazeaza pe o adresa a fostului procuror general al Romaniei Ilie Botos, cercetarile nefiind efectuate de la inceput de o comisie de cercetare, in cauza facand verificari si unii procurori.
Procesul de la ICCJ privind verificarea averii detinute de sotii Elena si Dan Ioan Popescu a fost suspendat pe 19 septembrie 2006, dupa ce magistratii au admis, la cererea avocatilor celor doi soti, mai multe exceptii de neconstitutionalitate. Este vorba despre exceptii invocate la constitutionalitatea unor articole din Legea 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor si functionarilor publici, a precizat, la termenul de ieri, avocata Ana Diculescu-Sova. Aceasta a declarat ca ar fi neconstitutional in aceasta lege caracterul de organism special auxiliar al Comisiei de control al averilor, care a dispus trimiterea in judecata a sotilor Elena si Dan Ioan Popescu.
De asemenea, Ana Diculescu-Sova a spus ca exista prevederi in Legea 115/1996 care nu respecta prezumtia de liceitate a dobandirii averii. Avocata considera ca este neconstitutional si modul de constituire a comisiei, intrucat completul special are in componenta sa si un procuror. Aceasta mai este de parere ca exista "un haos, o tulburare profunda" in Legea 115/1996, incat, daca un singur text va fi declarat neconstitutional, ar trebui sa cada intreaga lege.
Procurorul general de la acea vreme Ilie Botos a cerut, anul trecut, Comisiei de control al averilor din cadrul ICCJ cercetarea, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice, a declaratiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu si ale sotiei sale. Comisia a stabilit ca sotii Elena si Dan Ioan Popescu nu justifica legalitatea unor bunuri in valoare de 4,6 de milioane de lei. Ca urmare a acestei concluzii, comisia a decis instituirea sechestrului asigurator pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile obtinute de sotii Elena si Dan Ioan Popescu in perioada decembrie 2000 -decembrie 2004.
ROMPRES


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.