Senatorii vor dezbate, astazi, Ordonanta de Urgenta nr. 25/2007 privind aprobarea restructurarii Guvernului, care ar putea fi respinsa prin votul social-democratilor. Executivul sustine ca o asemenea decizie nu ar duce la caderea Cabinetului Taricean
Senatorii vor dezbate, astazi, Ordonanta de Urgenta nr. 25/2007 privind aprobarea restructurarii Guvernului, care ar putea fi respinsa prin votul social-democratilor. Executivul sustine ca o asemenea decizie nu ar duce la caderea Cabinetului Tariceanu, insa unii reprezentanti ai opozitiei sustin ca Guvernul va iesi, astfel, din cadrul legal. Potrivit unor surse parlamentare, aceasta ordonanta - care se afla la Senat din data de 25 mai - a reprezentat una dintre temele de negociere dintre PNL si PSD, social-democratii amenintandu-i pe liberali ca vor respinge ordonanta, iar Guvernul Tariceanu II va intra in ilegalitate. In schimb, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a declarat, pentru Mediafax, ca, indiferent de votul senatorilor, Guvernul Tariceanu va ramane in functie, asa cum a fost investit de Parlament, "cu o foarte larga majoritate", in urma cu cinci luni si jumatate."Ordonanta de Urgenta nr. 25/2007 vizeaza doar organizarea si eficientizarea aparatului de lucru al Guvernului si nu se refera la structura ministeriala si componenta Executivului. Ordonanta reglementeaza niveluri inferioare ale activitatii Guvernului, operand reasezari doar la nivel de Secretariat General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, agentii si departamente guvernamentale. Cu siguranta, votul Parlamentului pe aceasta Ordonanta nu trebuie minimalizat. O decizie de respingere a actului normativ ar bulversa buna functionare a aparatului de lucru al Executivului", a sustinut Pocora.De asemenea, in Senat se afla si Ordonanta 24/2007, care nu a fost inca trecuta pe ordinea de zi si care vizeaza transpunerea hotararii Parlamentului nr.19/3 aprilie 2007 de investitura a noului Guvern.Şi in cazul acestei ordonante, secretarul de stat liberal a subliniat ca este "nefiresc" ca o decizie "zdrobitoare" a plenului reunit al celor doua Camere sa fie invalidata de Senat."Daca totusi ordonantele pica in Senat, vom initia o contestatie la Curtea Constitutionala. De asemenea, exista posibilitatea unei solicitari de reexaminare, venita din partea presedintelui Traian Basescu", a mai spus Cristina Pocora. In cazul ambelor ordonante, Senatul este Camera decizionala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.