ULTIMA ORA - 18:40

Primul tur: IPS Daniel, 80 de voturi, IPS Bartolomeu, 62 voturi, PS Ioan, 18.

Dupa primul tur pentru alegerea patriarhului BOR, mitropolitul Daniel are 80 de voturi, IPS Bartolomeu, 62 de voturi, in timp ce episcopul Ioan, al Covasnei si Harghitei a inregistrat 18 voturi, au declarat, pentru NewsIn, surse din BOR.

----------------------- ULTIMA ORA - 12:30

IPS Daniel, IPS Bartolomeu si Prea-Sfintitul Ioan, propunerile Sfantului Sinod pentru scaunul patriarhal.Cei trei candidati votati de Sfantul Sinod pentru scaunul Partiarhal sunt: IPS Daniel, IPS Bartolomeu si Prea-Sfintitul Ioan de la Covasna si Harghita.Teofan s-a retras din cursa pentru candidatura. Sedinta Sfantului Sinod a inceput la ora 10.00. Ea a fost condusa de Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, cel mai vechi in hirotonie, care, pentru ca a acceptat sa prezideze sedinta, nu se poate afla printre candidatii la scaunul patriarhal.----------------------- Ieri, la Patriarhie s-a oficiat parastasul de 40 de zile de la moartea PF Teoctist, dupa care s-au facut ultimele pregatiri pentru alegerea intiistatatorului BOR.Piatra de mormint a fost asezata ieri peste loculde veci al Patriarhului Teoctist Cu o zi inaintea alegerilor pentru functia de patriarh, membrii Sfintului Sinod s-au intrunit in Catedrala Patriarhala pentru parastasul de 40 de zile al PF Teoctist. Alaturi de alte citeva sute de persoane - clerici si credinciosi -, membrii Sinodului au oficiat slujba de pomenire, in cadrul careia a fost pusa si piatra funerara pe mormintul acestuia. La doua zile dupa incheierea celei de-a treia Adunari Ecumenice Europene, ce a avut loc la Sibiu si a fost onorata de foarte putini ierarhi ortodocsi romani, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si loctiitor de patriarh, a tinut sa sublinieze, in cuvintul sau, spiritul cooperant al fostului Patriarh. „In mod deosebit, Parintele nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ne-a lasat mostenire spirituala grija permanenta pentru unitatea de credinta si comuniunea bisericeasca la toate nivelurile: sinodal, eparhial, parohial, monahal, dar si la nivelul pan-ortodox, in relatiile fratesti cu Bisericile Ortodoxe surori". Faptul ca PF Teoctist a pastorit BOR intr-o perioada dificila este reliefat pe piatra funerara a acestuia, din marmura alba: „Aici odihneste intru asteptarea Invierii Parintele nostru Teoctist, al V-lea Patriarh al Romaniei (1986-2007), vrednic arhipastor la cumpana de milenii, nascut la 7 februarie 1915 si trecut la Domnul in 30 iulie 2007".

Dupa slujba de pomenire, credinciosilor prezenti in biserica li s-a impartit coliva, multi raminind acolo pentru a mai „prinde" cite o binecuvintare de la vreun membru al Sinodului. Si, nu in ultimul rind, sa se roage ca astazi sa devina Patriarh „cel mai bun membru al Sinodului". „Cred ca Dumnezeu ne va ajuta sa avem cel mai bun Patriarh, pentru ca nu cred ca cei care aleg au alt interes decit cel al Bisericii", si-a exprimat speranta Eliseiu Colhon, in virsta de 68 de ani. Acesta este convins ca, oricare ar fi noul intiistatator, trebuie sa militeze pentru unitatea crestina. „Domnul Hristos a vrut ca toti sa fim una, iar Catedrala Mintuirii Neamului cred ca ar trebui sa fie pentru toate cultele, daca tot i se va spune a «neamului»", a argumentat batrinul. Pentru alti credinciosi, altele ar trebui sa fie criteriile principale de alegere: „Sa fie de-al nostru si sa fie curat, in sensul sa fie independent", si-a expus cerintele Ecaterina Zestran, o femeie in virsta de 72 de ani.

Parastasul PF Teoctist s-a terminat cu o masa de pomenire la care au participat membrii Sfintului Sinod, alti preoti, precum si citeva rude ale fostului Patriarh. Masa a fost servita in resedinta patriarhala, de unde unii membri ai Sfintului Sinod nu au mai iesit. Este vorba de mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii cu state mai vechi in Sfintul Sinod, care au cu totii camere in cladirea in care este si apartamentul patriarhului si in care sint cazati atunci cind se intrunesc pentru sedinte.

Apartamentul IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, este situat la parter, cu un balcon in curtea Patriarhiei, iar cel al IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, se afla chiar vizavi de al principalului sau adversar din Sinod. Dupa masa, membrii Sfintului Sinod s-au despartit si fiecare a avut timp pentru „rugaciune, meditatie si inspiratie", dupa cum a spus PS Daniil, episcopul romanilor din Voivodina, pentru care antagonismul ecumenisti-traditionalisti nu este valid in Sfintul Sinod. „Si IPS Bartolomeu este ecumenist - are legaturi cu Biserica Evanghelica din Germania, si IPS Daniel este conservator -pentru ca tine la ortodoxie", a spus ierarhul. „Sintem intr-o mare cumpana", a conchis acesta. Ca si alti membri ai Sinodului, acesta considera ca multi dintre ierarhi, pentru a avea constiinta impacata, vor opta in prima etapa a alegerilor pentru mai multi ierarhi, si nu doar pentru cel pe care-l vad in primul rind ca Patriarh. In a doua faza, in cadrul Colegiului Electoral Bisericesc, ei vor trebui sa aiba o optiune ferma, pentru unul dintre colegi.

Noul Patriarh va fi ales de Colegiul Electoral Bisericesc, format din 70 de mireni si 99 de clerici, care va trebui sa opteze intre doi sau trei ierarhi propusi de Sfintul Sinod. Alegerile pentru functia de Patriarh vor incepe in aceasta dimineata, la ora 10.00, printr-o sedinta a Sfintului Sinod ce va avea loc in Sala Sinodala din resedinta patriarhala, in care se vor desemna doi sau trei candidati. Membrii eligibili pentru aceasta functie sint ierarhii eparhioti, adica cei care conduc o eparhie, avind rangul de mitropolit, arhiepiscop sau de episcop. In total, 30 sint membrii eligibili ai Sfintului Sinod, dar unul dintre ei va renunta automat la potentiala candidatura din momentul in care va accepta sa prezideze sedinta de azi a Sfintului Sinod, apoi pe cea a Colegiului Electoral Bisericesc.

Statutul BOR spune ca aceasta calitate, de presedinte de sedinta, i se propune celui care are cea mai mare vechime ca ierarh, in ordinea rangurilor. In cazul de fata, IPS Nicolae, mitropolitul Banatului, ar trebui sa preia atributiile de presedinte de sedinta de la IPS Daniel, loctiitor de Patriarh.Inaltii ierarhi au evitat ieri sa vorbeascadespre alegerea Patriarhului Daca IPS Nicolae refuza, invocind diverse motive - dorinta de a fi el insusi candidat (putin probabila din cauza verdictului de politie politica primit de la CNSAS si a virstei inaintate) sau probleme de sanatate -, urmatorii pe lista sint IPS Serafim, mitropolitul pentru Germania si Europa Centrala, si IPS Petru, mitropolitul de la Chisinau. In afara de cel care va accepta sa prezideze sedinta, vor mai iesi din joc, foarte probabil, si PS Ioachim, episcopul Husilor, si PS Eftimie, episcopul Romanului, care, fiind foarte bolnavi, nu au ajuns ieri la Bucuresti nici pentru parastasul de 40 de zile al PF Teoctist. Odata stabilit presedintele de sedinta, membrii Sfintului Sinod vor purcede la desemnarea candidatilor. Ei vor avea in fata o lista cu toti membrii eligibili, pe care vor putea bifa unul, doua sau trei nume, in functie de preferinta. Primii trei clasati vor intra in cursa finala, insa ei pot refuza candidatura, asa cum initial, dupa moartea PF Teoctist, a anuntat ca va face IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, argumentind cu virsta inaintata si probleme de sanatate. CV-ul celor care accepta candidatura va fi distribuit membrilor Sinodului, dar si celorlalti membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, care se va intruni dupa-amiaza, in Palatul Patriarhal, incepind cu ora 17.00.

Din Colegiul Electoral Bisericesc, format din 169 de persoane in acest moment, fac parte ca membri de drept toti ierarhii din BOR, cite trei membri din fiecare eparhie (doi laici si un cleric), cite un decan al unei Facultati de Teologie si cite un director al unui seminar teologic pentru fiecare dintre cele sase mitropolii din tara. Lor li se adauga membrii Adunarii Eparhiale Bucuresti, tinind cont ca Patriarhul este, prin statut, si arhiepiscop de Bucuresti.

Fiecare va trebui sa opteze pentru unul dintre cei doi sau trei candidati desemnati de Sfintul Sinod, iar cistigator va fi primul clasat dintre cei care vor intruni cel putin jumatate plus unu dintre voturile celor prezenti. Daca nici unul dintre candidati nu va reusi acest lucru, primii doi clasati vor intra in al doilea tur de scrutin. In cazul in care vor iesi la paritate, vor decide sortii. Pina acum insa, in istoria BOR nu exista un caz in care sa se fi ajuns la tragere la sorti. Numele candidatului cistigator va fi anuntat in jurul orei 19.00 de PS Vincentiu Ploiesteanu, vicar patriarhal. La ora 19.00, Sfintul Sinod se va mai intruni o data pentru validarea celui ales de Colegiul Electoral Bisericesc in functia de Patriarh.

IPS Daniel, candidatul istoric

Este principalul candidat la functia de Patriarh, considerat favorit prin prisma locotenentei patriarhale pe care a detinut-o de la moartea PF Teoctist si prin cutuma ca Patriarhul vine de pe scaunul mitropolitan de la Iasi. Imaginea sa este cel mai des asociata cu ecumenismul, o miscare din a carei promovare si-a facut un scop. Este nascut in 1951, in satul Dobresti, judetul Timis, iar numele sau de mirean este Dan-Ilie Ciobotea. A stat 12 ani in strainatate inainte de 1989, studiind la Strasbourg si la Freiburg im Breisgau, apoi fiind profesor la Institul Ecumenic din Bossey - Elvetia. A intrat in viata monahala in 1987, la Manastirea Sihastria, avindu-l ca parinte duhovnicesc pe Ilie Cleopa. Intre 1 septembrie 1988 si 1 martie 1990 a indeplinit functiile de consilier patriarhal, director al Sectorului „Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic" si conferentiar la catedra de misiune crestina a Institutului Teologic din Bucuresti, dupa care a fost ales episcop vicar in Mitropolia Banatului, cu numele de Lugojanul. A facut parte din Grupul de Reflectie pentru Reinnoirea Bisericii, infiintat in ianuarie 1990, grup care s-a desfiintat in vara aceluiasi an, cind PS Daniel a devenit mitropolit la Iasi. In aceasta calitate, a transformat Catedrala Mitropolitana in cel mai important centru de pelerinaj din tara, creindu-si insa si renumele unui manager dur. A fost acuzat, de asemenea, ca ar face parte din masonerie, iar mai recent numele sau a fost vehiculat in legatura cu o lista de dosare de securitate arse in toiul Revolutiei. Pe lista de la CNSAS nu se precizeaza insa felul dosarului, de urmarire sau de colaborator.

IPS Bartolomeu, surpriza

IPS Bartolomeu este considerat singurul membru din Sinod capabil sa fie un contracandidat redutabil in fata IPS Daniel. De fapt, el constituie cel de-al doilea centru de putere din BOR in acest moment, iar intrarea sa in cursa in ultimul moment a fost o surpriza doar in parte. Imediat dupa moartea PF Teoctist, IPS Bartolomeu a anuntat ca nu-si doreste aceasta functie si nu va candida din cauza virstei si a starii de sanatate. Diferenta de 30 de ani ce-l desparte de IPS Daniel a fost lasata in plan secund de IPS Bartolomeu saptamina trecuta, cind 100 de persoane au semnat un apel pentru sustinerea candidaturii sale. El a anuntat atunci ca „batrinul ostean" se va supune Sfintului Sinod daca acesta ii va cere sa candideze. Monah inca din tinerete, fost detinut politic, IPS Batrolomeu este si scriitor. Renumele sau a fost determinat insa mai mult de pozitia publica foarte transanta pe care a luat-o de-a lungul vremii in diferite chestiuni de interes public: de la neimplicarea preotilor in politica (cu privire la care s-a razgindit intre timp) la nocivitatea exploatarii aurifere de la Rosia Montana si „prostitutia" de pe posturile tv. A fost ales arhiepiscop al Clujului in 1993, pe cind era retras la pensie ca duhovnic la Manastirea Varatec. Mitropolit a fost inscaunat in 2006, dupa ce cu citeva luni inainte a fost artizanul infiintarii unei noi mitropolii in Ardeal. Ca si IPS Daniel, a facut parte din Grupul de Reflectie pentru Reinnoirea Bisericii, insa drumurile lor au devenit antagonice in 2005, cind primul a sustinut pentru functia de mitropolit al Ardealului un fost preot de mir, cu cinci copii, Laurentiu Streza.

IPS Teofan, candidatul nesigur

Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan, este candidatul de conjunctura pentru functia de Patriarh. Desi nu are calibrul IPS Daniel sau al IPS Bartolomeu, unele mass-media au incercat sa acrediteze dupa moartea PF Teoctist ideea ca acesta din urma l-ar fi dorit ca succesor. Nimic insa nu dovedeste acest lucru. Pe numele sau de mirean Dumitru Savu, IPS Teofan are 52 de ani, nescapind nici el de suspiciunea colaborarii cu Securitatea, ca urmare a faptului ca patru ani, inainte de 1989, si-a facut doctoratul la Paris, la Institutul Saint Serge. Acest institut este de sorginte rusa, de unde si imaginea sa de traditionalist, asociata adesea si cu numele IPS Bartolomeu. Mitropolitul Clujului ar fi vrut sa-l sustina pentru functia de Patriarh, iar anuntul candidaturii proprii s-a datorat, potrivit unor surse clericale, faptului ca nu ar fi putut sa-i faca fata IPS Daniel. IPS Teofan a incercat sa pastreze insa aparenta unei concordii in Sfintul Sinod, participind, la invitatia IPS Daniel, atit la canonizarea mitropolitului Varlaam, de la Manastirea Secu, cit si la Adunarea Ecumenica de la Sibiu. Nascut in comuna Corbi, judetul Arges, IPS Teofan a studiat teologia pentru a deveni preot de mir, calugarindu-se in urma unei deceptii. Dupa 1990 s-a ocupat de relatiile externe ale BOR si a fost vicar patriarhal cu numele de Sinaitul. Mitropolit al Olteniei a fost ales in 2000, dupa moartea IPS Nestor Vornicescu, cistigind in fata unor candidati cu mai multe sanse teoretice, precum PS Damaschin, fost vicar la Craiova, si PS Calinic, episcop de Arges. S-a spus ca a fost vointa PF Teoctist. (Mirela Corlatan)

Cuvintul IPS Daniel la parastasul PF Teoctist, pe www.cotidianul.ro/select Membrii si citeva decizii ale Sfintului Sinod pe www.cotidianul.ro/select Pariati pe Patriarh! O agentie de pariuri ofera posibilitatea de a miza pe unul dintre candidatii la cea mai inalta functie din Biserica Ortodoxa Romana. Bet-at-home.com a inclus in oferta sa, pe linga obisnuitele mize sportive, si cursa pentru tronul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Favorit, in opinia bookmaker-ilor, este mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, cu o cota de 1.80, urmat de mitropolitul Moldovei, IPS Daniel Ciubotea, cu 1.85. De notat ca diferenta dintre cei doi era ieri infima, dupa ce luni cotele au fost de 1.75 la 1.95. Zvonurile cu privire la eventuala retragere a mitropolitului Olteniei, IPS Teofan, la un moment dat favorit principal pentru succesiunea Patriarhului Teoctist, nu au ramas fara ecou la pariuri, acesta nefiind nominalizat macar in oferta. Exista doar o a treia categorie, „un altul", care are o cota de 4.00, un eventual candidat-surpriza victorios putind aduce profit serios celor care risca un astfel de pronostic.

Bet-at-home.com nu se afla la prima iesire din tiparele ofertelor obisnuite ale agentiilor. In acest an, Traian Basescu a ajuns la bursa pariurilor cu ocazia referendumului referitor la demiterea sau mentinerea acestuia in functia de presedinte al Romaniei. De asemenea, in prezent se poate miza pe candidatii la alegerile prezidentiale din SUA, oferta aceasta fiind disponibila si la marile agentii de pariuri din lume. Persoanele care nu asteapta un cistig imediat pot sa-si mizeze economiile pe un pariu de genul „Va cistiga Germania Campionatul Mondial de fotbal mai intii sau un om va ateriza pe Marte?". (Viorel Dobran)