O politista sub acoperire raspunde la anunturile barbatilor care isi ofera serviciile sexuale contra cost.

Este cind blonda, cind bruneta, cind roscata. Are peste 30 de ani, o statura de invidiat si, o data la saptamina, isi schimba culoarea parului, tunsoarea, machiajul. La fel de des isi schimba si numele. Mariana, Andreea sau Elena. Sint doar nume de cod, momelile aruncate „abonatilor" la rubrica „matrimoniale" a ziarelor locale din Iasi, a barbatilor care practica prostitutia.

C.N. este politista in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi de doi ani. Tot de doi ani lucreaza sub acoperire in domeniul prostitutiei, proxenetismului si al traficului de persoane. „Initial, nu am intrat pe prostitutie la barbati, pentru ca parea incredibil. Asta pina cind am observat ca anunturile in ziare venite din partea domnilor care isi ofera serviciile sexuale au inceput sa se inmulteasca", povesteste C.N.

Cristi S., un tinar de 29 de ani din Iasi, a fost prima victima. „Tinar viril, dotat, gata sa satisfaca placerile doamnelor si domnisoarelor. Tel: 074xxxxx", asa suna anuntul publicat la sfirsitul lunii august. Primul contact a fost telefonic. Politista si-a intrat imediat in rol. S-a prezentat drept Mariana, femeie maritata, cu o situatie materiala buna, dar dezamagita de sot si in cautare de „nou".

„Am fixat imediat un punct de intilnire si o ora. I-am spus ca voi veni cu masina. M-am imbracat sport, mi-am pus o sapca pe cap ca sa-mi ascund fata. Jucam rolul de femeie maritata, care urma sa-si insele sotul." La intilnire a urmat negocierea pretului. „A cerut 700.000 de lei vechi pe ora. In plus, eu trebuia sa platesc hotelul. I-am atras atentia ca in anunt spusese ca are locuinta proprie. Mi-a raspuns ca are, dar sta cu parintii si ca nu e nici o problema", povesteste C.N.

Tinarul „gigolo" nu arata nici pe departe ca in descrierea din anunt. Se uita fix la viitoarea „clienta", iar la intrebarea „ce stii sa faci" a ocolit sa dea amanunte. Imediat dupa pronuntarea pretului, a urmat surpriza. „I-am spus ca sint politist sub acoperire si ca trebuie sa ma insoteasca la Politie pentru audieri. A ramas mut", spune C.N.

La doar citeva zile, alt anunt. De data aceasta, serviciile erau sublicitate. Doar 300.000 de lei pe ora si fara prea multe conditii. C.N. nu mai era Mariana, ci Elena. Acelasi rol, de femeie maritata, insa de data aceasta inselata de sot. „Daca primul facea totul pentru bani, cel de-al doilea o facea din placere. Asta a reiesit din discutie, dar si dupa aspect. Era bine imbracat, cu masina. Mai tirziu, la audieri, am aflat ca este angajat al primariei", spune C.N.

La intilnire, „Mihai" a venit cu masina. In momentul in care a invitat-o in masina, C.N. i-a cerut imediat sa iasa afara pentru ca vrea sa-l vada, „sa stie pe ce da banii". „Nu este vorba de frica. La fiecare misiune nu ma duc singura. In permanenta exista colegi in civil la o distanta de mine, astfel incit sa poata actiona daca mi se intimpla ceva", spune C.N.

S-a trecut la negocierea ofertei. „Cind l-am intrebat care e oferta, mi-a enumerat de la sex oral pina la, daca sint de acord, sex in grup, ca are el un prieten bun. Totul la acelasi pret de 300.000 de lei", povesteste C.N. A urmat imediat deconspirarea. „Cind i-am spus ca sint politista, mi-a spus imediat ca banuia. De altfel, initial, la telefon m-a intrebat daca sint serioasa si daca am vazut cazul cu Cristi S. publicat in ziar", povesteste C.N.

In opinia politistilor de la Serviciul de Investigare a Criminalitatii, prostitutia masculina a devenit un fenomen si in Romania. Exista insa si in aceste cazuri anunturi false, in spatele carora se pot ascunde uneori traficantii de persoane, proxenetii.In general, cei care practica prostitutia sint barbati neinsurati, cu venituri foarte mici. „La fel ca si in cazul prostitutiei feminine, si in cazul prostitutiei masculine se poate vorbi de o anumita clasificare, in functie de serviciile oferite. Exista situatii in care «prostituatele» masculine au clientela lor, un anumit cerc de femei, de obicei de conditie foarte buna, care platesc bani grei pentru o ora de sex. E vorba de citeva milioane de lei vechi. Aceste cazuri sint foarte greu de prins pentru ca totul functioneaza in cerc restrins", sustine C.N. In schimb, politistii recunosc ca si in cazul prostitutiei masculine legea este la fel de blinda: doar o amenda.