Intalnirea reprezentantilor diplomatiei cu seful statului la Palatul Cotroceni  s-a incheiat pe o nota tensionata. "Gata! Buna ziua!", a dat seful statului semnalul de inchidere, ridicandu-se de la masa de prezidiu.

Presedintele Bases
Intalnirea reprezentantilor diplomatiei cu seful statului la Palatul Cotroceni s-a incheiat pe o nota tensionata. "Gata! Buna ziua!", a dat seful statului semnalul de inchidere, ridicandu-se de la masa de prezidiu.

Presedintele Basescu le-a solicitat ieri diplomatilor romani sa fie atenti "la locul unde se termina cadourile si unde incepe coruptia". Iritat de faptul ca un diplomat a cerut promulgarea legii privind salarizarea diplomatilor, a replicat: "Daca vreti sa discutam de fata cu presa... Toti avem justificari si ca vreti sa aveti salariul de cinci ori mai mare decat presedintele", a afirmat seful statului, apasat. Direct, Basescu a intrebat diplomatii despre situatia locuintelor lor si daca sunt platite din salariul propriu sau nu. O liniste apasatoare s-a lasat in sala. "Comanescu?", a tintit intrebarea presedintelui Basescu catre ambasadorul Romaniei la UE. Acesta a raspuns: "Achitam 3.500 de euro", precizand ca in locatie, acolo, locuiesc mai multi functionari. "O plateste statul (chiria - n.n.). Dragi domni ambasadori, hai sa incheiem discutia!", a spus Traian Basescu. "Gata! Buna ziua!", a incheiat Basescu ridicandu-se brusc de la prezidiul unde era flancat de seful diplomatiei, Adrian Cioroianu, si consilierul prezidential, Anca Ilinoiu. Prioritatile Romaniei in politica externa raman neschimbate - a subliniat seful statului, precizand ca parteneriatul strategic cu SUA ramane de cea mai mare importanta.
Pe fondul ultimelor declaratii de la Chisinau, presedintele Basescu a explicat diplomatilor de ce nu raspunde, de multe ori, afirmatiilor venite de la liderii din Republica Moldova. "N-as vrea sa fiu nici macar o singura zi in pielea sefului statului moldovean, a premierului sau a ministrului de Externe. Pe de o parte, negociaza cu Rusia problema Transnistriei, iar pe de alta parte au exigentele apropierii de UE. Asta nu inseamna ca vom accepta jocuri publice de genul celui petrecut cu diplomatul din Chisinau, cu vizele", a afirmat Basescu. El a precizat ca tara noastra sustine in continuare includerea Moldovei in urmatorul val de extindere a UE.
Presedintele Basescu a reiterat faptul ca Romania nu isi modifica nici pozitia fata de Kosovo, solicitand in continuare respectarea drepturilor Serbiei de stat suveran si independent. In cazul in care - a adaugat presedintele - se va gasi o solutie acceptata pe plan international, partea romana nu se va opune, insa va cere sa i se mentioneze opinia separata.
Pe lista prioritatilor de politica externa se afla si intarirea relatiilor cu Azerbaidjan si Kazahstan, tinand cont de resursele importante energetice ale celor doua tari din spatiul ex-sovietic - a spus presedintele anuntand ca, in luna noiembrie, presedintele kazah va veni in vizita oficiala in Romania, urmand a fi discutate variantele de aprovizionare cu energie independente de Rusia. Basescu nu a facut nici o referire la achizitionarea a 75 la suta din Rompetrol de catre KazMunayGaz.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.