Este prima data cand aud ca intr-o sectie a Spitalului Judetean Neamt este refuzata spaga. Sursa, "opinia publica", este una dintre cele mai credibile, desi trebuie luata cu rezerve in ceea ce priveste precizia datelor masurabile. Lucrul este de mira
Este prima data cand aud ca intr-o sectie a Spitalului Judetean Neamt este refuzata spaga. Sursa, "opinia publica", este una dintre cele mai credibile, desi trebuie luata cu rezerve in ceea ce priveste precizia datelor masurabile. Lucrul este de mirare, pentru ca toata lumea se plange de sistemul sanitar romanesc, nu numai cand este vorba despre dotarile ramase la nivelul anilor '70 sau despre lipsa de vocatie adevarata, inlocuita cel mai adesea cu spiritul pus pe capatuiala imediata, ci mai ales de conditionarea actului medical. Un sofer pe ambulanta mi se plangea ca a avut o discutie cu medicul care trebuia sa il ingrijeasca pe fratele sau, ranit grav intr-un accident de munca, in speranta ca va scapa mai ieftin. "Ce, vrei sa strici piata?!", i-a replicat medicul, spune soferul Salvarii. Lucru cu atat mai grav cu cat medicul il cunostea de multa vreme, pentru ca s-au intalnit de numeroase ori, data fiind natura serviciului celor doi. Iata ca acum lumea este surprinsa ca la Unitatea de Primire a Urgentelor esti refuzat cand vrei sa dai spaga, asa cum ai fost obisnuit de cand esti ca trebuie sa procedezi ca sa fii bagat in seama si sa nu zaci ore intregi uitat pe vreo targa. Am fost sa vad cu ochii mei aceasta minune. Asistenta sefa, Gabriela Chitosca, are credinta ca nu sporurile salariale sunt responsabile de aceasta atitudine noua in peisajul sanitar romanesc. "Nu este adevarat ca avem sporuri de 100%! Avem doar doua sporuri specifice muncii noastre dificile, care insumeaza doar 30%, plus sporul de noapte, pe care il ia toata lumea". Daca nu frica pierderii salariului, nu mai mare de o baza de vreo sapte milioane pentru cel mai calificat asistent medical, determina dusmania fata de spaga, atunci care sa fie explicatia? Inclin sa o cred pe asistenta sefa cand spune ca motivul adevarat este tineretea angajatilor de pe sectie. "Suntem o sectie infiintata recent, cu personal tanar si am reusit sa instalam intre noi o atmosfera clara impotriva 'atentiilor>> de la pacienti. A existat, este drept, un caz in care o stagiara a luat cativa bani, dar am avut o discutie transanta cu ea si lucrurile s-au lamurit", spune asistenta sefa. Cu toate conditiile dificile de munca, Unitatea de Primire a Urgentelor se mandreste ca este cea mai moderna sectie a Spitalului Judetean Neamt, ceea ce ii convinge pe tinerii absolventi de scoala postliceala sau pe studentii medicinisti sa vina sa faca voluntariat. Adica sa munceasca fara sa primeasca salariu. Avantajul acestora este ca obtin astfel dovada ca au experienta in cel mai complex domeniu al practicii medicale. Ceea ce nu este putin lucru, mai ales daca vor sa se angajeze in strainatate, pentru salarii mult mai atractive. si ma intreb atunci: sa se fi nascut oare noua generatie care va da seama de intrarea Romaniei in firesc?


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.