Cel putin 6.600 specii de virsuri "vietuiesc" pe Pamant, dintre care cel putin 4500 dintre ele in lumea mamiferelor. Cu exceptia unui urias (minivisurusul) ele au, in general, diametre cuprinse intre 10 si 400 nanometri (1 nm = 6 miliardime de metru)
Cel putin 6.600 specii de virsuri "vietuiesc" pe Pamant, dintre care cel putin 4500 dintre ele in lumea mamiferelor. Cu exceptia unui urias (minivisurusul) ele au, in general, diametre cuprinse intre 10 si 400 nanometri (1 nm = 6 miliardime de metru), nu au nucleu, nici membrana, doar o asa-zisa capsida care adaposteste un strop de ADN sau ARN.
Sunt expresii ale Viului sau nu - inca problema se dezbate in lumea virusologilor, ceea ce se stie este ca au capacitatea de a infecta celulele Viului, de a-si transfera acolo materialul genetic (ADN, ARN). Cel mai adesea traiesc in buna pace cu celulele pe care le invadeaza, insa la ruperea unui echilibru declanseaza, uneori, maladii teribile.
Recente cercetari in lumea virusurilor ridica insa uluitoare intrebari. Caci se pare ca nu mai putin de jumatate din genomul uman este de origine virala, dupa parerea biologului Ali Said, de la Institutul de Hematologie din Paris! Poate ca primele organisme unicelulare cu adevarat vii - adica avand citoplasma, membrana, material genetic, dar fara nucleu - au fost infestate de virusuri, care le-au indus nucleul, combinand materialul genetic! afirma virusologul francez.
Si daca noi, Homo sapiens, nu suntem decat... aglomerari de virusuri?, indrazneste Pierre Sonigo, de la BioRad France. De altfel, virusologii francezi, in mare forma acum au indraznit, la Institutul Gustave Roussy, de la Villejuif, o aventura pur si simplu extraordinara: reconstituirea genomului unui virus fosil, vechi cam de 5 milioane de ani. Profesorul Thierry Heidman, conducatorul grupului de la Villejuif a pornit de la retrovirusuri integrate in organismul uman si a elaborat genomul stravechiului "Phoenix", virusul renascut din propria cenusa, cel aflat in preistoria evolutiei.
De altfel, adauga profesorul Ali Said, trebuie sa intelegem ca daca evolutia s-ar fi facut doar prin mutatii, nu am avea atata diversitate in lumea Viului, astazi!
...Iar propovaduitorul de stiinta si imaginatie care va scrie aceste randuri indrazneste o supralicitare, relativ la virusuri: si daca ele au venit pe Terra din spatiul cosmic, dintr-o, sa-i zic, civilizatie universala a virusurilor? Daca, acum 3,5-4 miliarde de ani, au plonjat in supa primordiala terestra si, in momentul in care se formau coacervatele s-au unit cu micile unitati de viata, declansand evolutia? sau poate ca, cumva, ele, virusurile, pur si simplu, sunt la baza aparitiei fenomenului vietii, urmare a unui proces care are brevet de universalitate?
Ma intorc insa la realitatea imediata, cea nevisata macar, cu doar cativa ani in urma - si va informez ca virusologii au trecut la... apararea virusurilor, laudandu-le performantele benefice si profetind foloase mari in viitor de pe urma acestor farame de materie organica.
Un singur exemplu: laudand bacteriofagii (virusuri care distrug bacterii letale pentru organism - profesorul Guran Gvasalia, din Tbilisi, foloseste fagoterapia cu urias succes), virusologii au intuit ca, avand o atat de facila capacitate de penetrare in celule, virusurile viitoare vor putea fi transportori perfecti de gene reparatoare catre celule defecte, urmare a unor maladii genetice, sau ca, de ce nu, pot fi convinse sa atace formatii tumorale cu otravurile proprii sau induse de medici, evitand tesuturile sanatoase. Desi ii putem analiza si chiar folosi, nu putem raspunde insa la intrebarea daca insa acesti stropi organici sunt sau nu sunt vii, elemente ale Viului. Asta doar viitorul ne-o va putea spune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.