Presedintele PSD, Mircea Geoana, se afla in conflict deschis cu propriii sai parlamentari, deoarece multi dintre acestia se opun categoric depunerii motiunii de cenzura anuntate de propriul lor lider.

Mircea Geoana va avea astazi de infrun
Presedintele PSD, Mircea Geoana, se afla in conflict deschis cu propriii sai parlamentari, deoarece multi dintre acestia se opun categoric depunerii motiunii de cenzura anuntate de propriul lor lider.

Mircea Geoana va avea astazi de infruntat opozitia propriilor sai parlamentari fata de depunerea motiunii de cenzura. In sedinta comuna a grupurilor parlamentare ale PSD, convocata pentru astazi, se asteapta oficializarea razboiului declansat intre seful partidului si senatorii si deputatii acestuia. Ieri, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, lideri ai grupurilor parlamentare, i-au asmutit pe deputati si senatori impotriva motiunii de cenzura. Dupa ce sambata, la Mamaia, Ion Iliescu isi anuntase intentia de a rasturna decizia partidului privitoare la depunerea motiunii, ieri presedintele de onoare al PSD a avut o intrevedere cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si cu senatorii Doru Ioan Taracila si serban Nicolae, pentru a pregati planul de bataie. Senatorii controlati in marea majoritate de Ion Iliescu nu si-au ascuns nici in sedinta grupului resentimentele fata de ideea lui Mircea Geoana de a darama Guvernul Tariceanu. "Daca ne apucam acum sa spunem ce credem noi despre motiunea de cenzura, stam aici toata noaptea. Mai bine vorbim maine in sedinta, in fata presedintelui", au spus ei. Iliescu a facut totusi o declaratie in fata presei, aratand ca "depunerea motiunii de cenzura nu este o idee buna". si la Camera Deputatilor, liderul de grup Viorel Hrebenciuc le sugera social-democratilor sa nu voteze in favoarea motiunii, explicandu-le ca, in cazul in care aceasta va trece, se vor spulbera toate iluziile lor de a ajunge ministri intr-un guvern PSD. "Daca motiunea se depune si trece, se fac anticipate", i-a avertizat Hrebenciuc pe deputatii PSD. Adica, in opinia acestuia, nici nu se pune problema ca Traian Basescu sa-l nominalizeze pe Mircea Geoana ca premier al unui guvern social-democrat. In consecinta, nici deputatii PSD nu-l vor sustine pe liderul partidului, ei declarand, de altfel, pe holurile Parlamentului ca pana la urma "nimeni n-o sa voteze motiunea".
Mircea Geoana s-a aratat a fi la curent cu demersurile lui Iliescu si Hrebenciuc de a-i boicota ideea motiunii de cenzura, precum si cu faptul ca tot mai multi dintre propriii sai parlamentari nu sunt de acord cu aceasta idee. "Se vor ridica unu, doi in sedinta si vor zice ce facem a doua zi dupa motiune, e OK. Nu poti sa le pui pumnul in gura, e firesc sa fie asa", ne-a declarat ieri Mircea Geoana. Acesta a precizat ca nici o decizie a grupurilor parlamentare nu poate intoarce decizia adoptata cu unanimitate de voturi in Comitetul Executiv de saptamana trecuta. "Mergem inainte cu motiunea, decizia a fost unanima", a mai spus Geoana. Presedintele PSD a anuntat ca maine va incepe negocierile cu partidele parlamentare pentru a gasi sprijin in favoarea motiunii de cenzura. "Miercuri ne intalnim cu Voiculescu si cu liderii UDMR si cu PRM, partidele mai mari le lasam pe saptamana viitoare", a afirmat seful social-democratilor, sustinand ca negocierile "vor fi transparente".
PC si PRM nu vor sustine motiunea de cenzura anuntata de Mircea Geoana, au anuntat ieri liderii Dan Voiculescu si Corneliu Vadim Tudor. Mai mult de atat, aproape la unison, cei doi au reiterat o idee lansata chiar de presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu, potrivit caruia depunerea unei motiuni nu este benefica social-democratilor. In opinia liderilor conservatori si peremisti, daca Mircea Geoana ar merge pana la capat cu motiunea de cenzura ar fi "o greseala sinucigasa" pentru acesta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.