>> La politie apar tot mai multe reclamatii la adresa ciobanilor.
>> Ierbivorele sunt aduse in sat in timpul zilei pentru a se adapa.
>> O ferma pentru 200 de oi ajunge la peste treizeci de mii de lei.

Cresterea animalelor in med
>> La politie apar tot mai multe reclamatii la adresa ciobanilor.
>> Ierbivorele sunt aduse in sat in timpul zilei pentru a se adapa.
>> O ferma pentru 200 de oi ajunge la peste treizeci de mii de lei.

Cresterea animalelor in mediul rural conform normelor europene a devenit o sursa de conflict intre taranii din judetul Constanta. In ultimele zile, la politie au aparut o serie de reclamatii la adresa crescatorilor de animale, care chiar daca isi ingrijesc ovinele sau bovinele in afara localitatii, le aduc in sat la orele pranzului pentru a le adapa, si uneori si in timpul serii. Acest fapt genereaza nemultumirea celorlalti locuitori, pe care ii deranjeaza mirosul neplacut si excrementele animalelor pe strazi, lucru care scade indicele de confort in sat. Pentru a rezolva conflictele aparute si pentru a proteja sanatatea populatiei, autoritatile iau masurile adecvate trasand crescatorilor, dar si primariilor, o serie de sarcini si interdictii. Comisarul Ionel Ionita, seful Formatiunii de Politie Rurala Medgidia, a declarat ca cei mai afectati de masurile luate sunt crescatorii de animale, carora li s-a interzis sa mai evacueze dejectiile animalelor in canal, asa cum aveau obiceiul, si in schimb li s-a impus sa curete strazile satului in urma lor. Pe de alta parte, angajatii primariilor trebuie sa supravegheze indeaproape activitatea tuturor ciobanilor din localitate si indeplinirea conditiilor impuse. z

CONSECINTE
>> Fermele sunt prea costisitoare

Proprietarii de oi sau vite trebuie, conform legii, sa isi construiasca ferme zootehnice pe terenul extravilan din apropierea localitatilor, la minim 500 de metri de la ultima casa. Construirea acestor ferme este insa foarte costisitoare, ajungand la cateva zeci de mii de lei, bani pe care locuitorii satelor constantene nu ii au, ba mai mult, nu ii obtin nici in urma cresterii animalelor. Pentru o turma cu 200 de oi, este necesar un spatiu de circa 6000 de mp de teren extravilan, pentru care trebuie depuse o serie de documente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.