Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a urcat in luna august la 26,34 miliarde de euro, cu peste doua miliarde in plus fata de luna precedenta. Cresterea, cea mai importanta din acest an, este datorata evolutiei puternic ascendente ale pretu
Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a urcat in luna august la 26,34 miliarde de euro, cu peste doua miliarde in plus fata de luna precedenta. Cresterea, cea mai importanta din acest an, este datorata evolutiei puternic ascendente ale preturilor la obligatiuni guvernamentale detinute de BNR. Cresterea de 2,259 miliarde euro inregistrata in luna august 2007 a fost rezultatul unor intrari de 2,774 miliarde euro reprezentand "venituri din administrarea rezervei internationale, cresterea puternica pe piata internationala a preturilor obligatiunilor guvenamentale aflate in portofoliul BNR, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si alte operatiuni", se arata in comunicatul transmis de BNR. Iesirile de 514,8 milioane euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele", se mai arata in comunicat. Rezerva de aur s-a mentinut la 104,7 tone, insa in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut la 1,645 miliarde euro. Pana la finele anului 2007, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 325 milioane euro. BNR investeste o parte din rezerva in titluri de valoare, depozite si conturi curente. La finele anului 2006, Banca Nationala avea plasate 57,4% din rezerva valutara in titluri de valoare, 37% in depozite in diferite banci importante din afara tarii si 5,6% in conturi curente. Printre titlurile de valoare, plasamentele preferate de BNR sunt obligatiunile emise de guvernele altor tari (70,8%), obligatiuni garantate cu active (15,7%) si obligatiuni supranationale, emise de institutiile financiare internationale (6%). Rezerva valutara a bancii centrale mai creste si ca urmare a rezervei minime constituite de bancile comerciale. Astfel, lunar, toate bancile comerciale din Romania trebuie sa plaseze 40% din depozitele in valuta atrase de la populatie si companii in vistieria BNR. Desi aceste plasamente sunt remunerate, dobanda oferita de banca centrala este foarte mica, aproximativ 0,7% pe an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.