Roma intentioneaza "modernizarea" legilor antimafie, subliniind necesitatea accentuarii luptei internationale contra mafiilor, in special in Europa, precizand ca 'Ndrangheta, multa vreme considerata o mafie de serie B, are o cifra anuala de afaceri d
Roma intentioneaza "modernizarea" legilor antimafie, subliniind necesitatea accentuarii luptei internationale contra mafiilor, in special in Europa, precizand ca 'Ndrangheta, multa vreme considerata o mafie de serie B, are o cifra anuala de afaceri de 40 de miliarde de euro si bunuri imobiliare pe cinci continente.
Asasinarea celor sase italieni la Duisburg, atribuita unui razboi intre clanuri mafiote, ilustreaza in mod senzational traditia vendetei si puterea 'Ndranghetei.
Aceste reglari de conturi, care pot dura zeci de ani, in Italia mai sunt numite "faida". O "faida" (ceea ce inseamna un ciclu de razbunari) este un diferend intre cel putin doua familii, nu neaparat legate de mafie. La originea unei faida pot fi mobiluri stupide, ca un loc in biserica, sau mai serioase, cum ar fi controlul unui teritoriu. Intr-un context mafiot, faidele devin mult mai violente, fiind o chestiune de prestigiu, intrucat mitul mafiei se bazeaza pe forta. Razbunarile se hranesc din ura straveche, transmisa din generatie in generatie. Noutatea absoluta la Duisburg este ca vendeta a avut loc in strainatate. Expertii italieni arata ca masacrul din Germania se explica prin "ranchiuni foarte vechi care au explodat din cauza activitatilor de spalare de bani care sunt in joc" si, in plus, a dezvaluit brusc puterea capatata de 'Ndrangheta in ultimii ani in Italia si in strainatate. Lovitura de la Duisburg este o actiune spectaculoasa, cvasimilitara si minutios planificata, pentru ca a avut loc in ziua aniversara a uneia dintre victime.
'Ndrangheta a crescut ca putere datorita traficului de cocaina la inceputul anilor '80. Ea a fost subevaluata in Italia, fiind considerata o organizatie arhaica, incapabila sa evolueze, iar comunitatea internationala a urmat aceeasi linie, minimalizand legaturile ei cu cartelurile columbiene ale drogurilor. Dar, asa cum subliniaza expertii, organizarea 'Ndranghetei, orizontala, si nu ierarhizata, contrar mafiei siciliene, o face mult mai periculoasa. Activitatile mafiei calabreze, care are intre 4.000 si 5.000 de oameni, ating "toate continentele".
Revenind la caracterul sangeros al reglarilor de conturi in cadrul organizatiilor criminale, vendeta dintre mai multe clanuri ale Camorrei napolitane pentru controlul traficului de droguri a facut zeci de victime intre noiembrie 2004 si martie 2005 la Neapole si in imprejurimi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.