Agentia internationala de evaluare financiara Moody's Investors Service considera exagerate temerile privind o criza globala din sistemul bancar, care sa conduca la o scadere drastica a pretului activelor, insa riscurile nu trebuie neglijate. "Trebui
Agentia internationala de evaluare financiara Moody's Investors Service considera exagerate temerile privind o criza globala din sistemul bancar, care sa conduca la o scadere drastica a pretului activelor, insa riscurile nu trebuie neglijate. "Trebuie subliniat ca nu credem ca este ceva in neregula in cazul bancilor centrale care intreprind operatiuni de stabilizare a pietei, in special in cazul in care considera ca miscarile generate de panica vor inrautati conditiile financiare", se spune intr-un raport al Moody's, citat de Mediafax. Analistii noteaza ca, in cazurile in care panica se generalizeaza, costurile de interventie ale bancilor centrale sunt minime in comparatie cu pierderile care ar putea fi produse de o situatie in care investitorii actioneaza impulsionati de panica.
In ultimele saptamani, pietele financiare au fost afectate de ingrijorarea ca problemele raportate in sectorul american al creditelor ipotecare riscante s-ar putea extinde la nivelul intregii economii. Bursele internationale au inregistrat piederi importante. Impactul crizei s-a resimtit si pe Bursa de Valori Bucuresti, insa fara ca pierderile sa fie deosebit de importante. De asemenea, leul s-a depreciat in raport cu euro in ultimele saptamani, evolutie similara cu cea a pietelor din regiune.
Criza de pe piata americana a creditelor ipotecare riscante si incertitudinea rezultata la nivelul vehiculelor investitionale nu vor avea un impact asupra asiguratorilor europeni, potrivit Moody's. Expunerea companiilor europene de asigurari fata de creditele ipotecare riscante din SUA (subprime) si fata de obligatiunile de tip CDO - Collateralised Debt Obligations -, creditate cu ratinguri care indica un risc crescut pentru investitii (non-investment grade), este in general redusa, avand o pondere scazuta in capitalul social al firmelor. Gradul de expunere si calitatea acesteia variaza semnificativ in industria europeana de profil, iar marile companii multinationale au investitii mai mari pe aceasta piata decat asiguratorii regionali, de dimensiuni mici sau medii, a declarat Timour Boudkeev, autorul raportului.
Cu toate ca amplitudinea efectelor secundare este dificil de estimat in aceasta etapa, retinerea investitorilor in afara plasamentelor legate de piata subprime s-ar putea extinde, conducand la scaderea valorii de piata a obligatiunilor emise de companii si a produselor structurale de creditare, o data cu reducerea lichiditatii si scaderea pietelor de capital, care pot reduce accesul asiguratorilor la credite si la finantarea prin emisiuni de actiuni, cu un impact negativ asupra flexibilitatii financiare, a precizat Boudkeev.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.