Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, a anuntat ca, daca va descoperi cea mai mica ilegalitate in demersul primariei Sulina de a construi un parc eolian, va apela la justitie. Nu este prima data cand Lefter reactioneaza impotriva initiativelor la limi
Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, a anuntat ca, daca va descoperi cea mai mica ilegalitate in demersul primariei Sulina de a construi un parc eolian, va apela la justitie. Nu este prima data cand Lefter reactioneaza impotriva initiativelor la limita legii ale primarului Aurel Dimitriu (PD).


Cazul eolienelor de la Sulina se complica. Guvernatorul Paul Cononov (PNL) afirma ca nu a primit solicitari din partea administratiei locale Sulina. De partea cealalta, primarul Aurel Dimitriu (PD) sustine ca a depus documente atat la Ministerul Mediului, cat si la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si ca inca nu are un raspuns pe aceasta tema. "Noi am dat anunt in ziar, in timpul acesta trebuiau sa fie anuntate toate institutiile statului care sunt direct interesate sau cei care trebuie sa-si dea acordul. Noi am trimis peste tot adrese, insa nu am primit nici un raspuns. Noi vom incheia un parteneriat cu orice firma interesata de astfel de investitii in zona Sulina. Terenurile se scot la licitatie conform legilor statului roman", a spus Dimitriu. Nu este insa in regula: potrivit legii, primaria Sulina nu poate anunta o licitatie fara sa aiba acordurile institutiilor de mediu. Rezultatul? O data desemnat castigatorul, acesta nu poate demara investitiile care sunt si asa la limita legalitatii. Ca sa-si sustina demersul, primarul spune ca are hotarari de Consiliu Local in favoarea proiectului eolienelor.


CONTRAATAC. Cel care il contrazice si de aceasta data pe Dimitriu este prefectul Chirica Lefter. Acesta spune ca, pana in prezent, pe masa prefectului nu a ajuns nici un astfel de act normativ pentru supervizare. Documentele, spune Lefter, vor fi atacate in contencios administrativ, daca se va constata cea mai mica urma de ilegalitate. De altfel, nu ar fi prima data cand prefectul amendeaza deciziile primarului. Acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut, cand aproximativ o mie de hectare de teren din Rezervatie - zona Sulina - au fost trecute din domeniul public de interes national in domeniul public de interes local.  In 2006 a fost vorba tot de un parc eolian, dar si de un aerodrom.


"PE LEGE"
"Noi am trimis peste tot adrese, insa nu am primit nici un raspuns. Noi vom incheia un parteneriat cu orice firma interesata de astfel de investitii in zona Sulina. Terenurile se scot la licitatie conform legilor statului roman"
Aurel Dimitriu, primar Sulina


Parere"Daca administratia publica Sulina va incerca sa treaca domenii din public in privat pentru realizarea de instalatii eoliene va fi atacata in contencios administrativ. Daca insa este vorba de un domeniu privat al orasului caruia vor sa-i dea ca destinatie parcuri eoliene, si aici trebuie sa aiba avizul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, dar si al Ministerului Mediului. El poate sa concesioneze pe domeniu privat, dar trebuie sa obtina autorizatiile necesare de la institutiile de mediu. Eu nu am stiinta de astfel de intentii", a declarat prefectul Lefter.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.