'Ndrangheta este o redutabila organizatie criminala implantata in Calabria, sud-vestul Italiei, mult mai impermeabila si imprevizibila decat mafia siciliana.
Asa cum arata un raport al ministerului italian de Interne, gruparile criminale ale 'Nd
'Ndrangheta este o redutabila organizatie criminala implantata in Calabria, sud-vestul Italiei, mult mai impermeabila si imprevizibila decat mafia siciliana.
Asa cum arata un raport al ministerului italian de Interne, gruparile criminale ale 'Ndranghetei au devenit in ultimii ani "printre cele mai periculoase la nivel mondial", fiind vorba de "o organizatie foarte competitiva si orientata spre activitati criminale care investesc atat local, cat si national si in strainatate".
In timp ce mafia este caracterizata ca o organizatie ierarhizata, 'Ndrangheta s-a dezvoltat in jurul nucleelor familiale strict autonome, suspicioase fata de ingerintele exterioare. Motiv pentru care aceste "societati" sunt impermeabile fenomenului colaborarii cu justitia, care a permis ca justitia italiana sa marcheze puncte in lupta cu mafia siciliana. Mai multe fapte diverse recente, cum ar fi uciderea vicepresedintelui consiliului regional din Calabria, Francesco Fortugno, in octombrie 2005, au pus in lumina "panza de paianjen" tesuta de 'Ndrangheta in jurul institutiilor politice si a intreprinderilor calabreze pentru a controla santierele publice in regiune.
In Peninsula, organizarea ei este foarte activa in extorcarea de fonduri, in traficul de droguri, in special cocaina, trafic de arme si gestionarea ilicita a deseurilor radioactive sau toxice. In strainatate, ea a tesut legaturi cu principalele organizatii criminale care controleaza productia de stupefiante.
Raportul citat anterior arata ca nu trebuie neglijata "intentia" 'Ndranghetei de a-si apara intersele in noile state ale Uniunii Europene destinatare de importante finantari comunitare.
Desi puterea si influenta mafiei calabreze au fost subestimate in trecut, ea a devenit foarte puternica pentru ca nu s-a temut sa actioneze militar si sa sfideze opinia publica internationala.
Originile 'Ndranghetei duc spre o asociatie criminala specializata in jocuri, Garduna, constituita in 1412 la Toledo, in Spania. Ea s-a dezvoltat in Calabria, una dintre regiunile cele mai sarace ale Italiei, una din principalele ei activitati din trecut fiind rapirea contra platii de recompensa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.