In urma dezbaterilor grupului de lucru format din experti ai Ministerului Educatiei si ai federatiilor sindicale din invatamant, prezente la Sinaia in perioada 22 -24 august, precum si din reprezentanti ai organizatiilor studentesti reprezentative, s
In urma dezbaterilor grupului de lucru format din experti ai Ministerului Educatiei si ai federatiilor sindicale din invatamant, prezente la Sinaia in perioada 22 -24 august, precum si din reprezentanti ai organizatiilor studentesti reprezentative, s-a stabilit ca structura invatamantului preuniversitar sa includa educatia timpurie (ante-prescolara 0-3 ani), invatamantul prescolar 3-6 ani, invatamantul primar de 5 clase (clasa pregatitoare si I-IV), invatamantul secundar (invatamant gimnazial, care cuprinde clasele respectiv V-IX), superior (invatamant liceal, care cuprinde clasele clasele X-XII/XIII) si invatamantul tertiar non-universitar (invatamantul postliceal cu 1-3 clase). Conform proiectului de lege, invatamantul prescolar, primar si secundar inferior constituie invatamant obligatoriu. In primul an de implementare a legii, invatamantul obligatoriu va fi de 10 clase, incepand de la varsta de 6 ani cu clasa pregatitoare, urmand sa se asigure treptat conditiile pentru ca invatamantul prescolar sa devina obligatoriu. Un alt element de noutate il constituie introducerea invatamantului confesional ca nou tip de invatamant, pe langa cel de stat si particular, care poate fi organizat de cultele religioase recunoscute oficial. Un rezultat important al dezbaterilor l-a constituit descentralizarea unitatilor de invatamant, care se realizeaza la nivel financiar si al managementului resurselor umane. Fondurile pentru finantarea unitatii de invatamant, indiferent de sursa si de tip, vor fi alocate direct acesteia. De asemenea, scolile isi vor selecta personalul didactic prin concurs organizat la nivelul unitatii sau al unui grup de unitati. S-a decis, de asemenea, transformarea inspectoratelor scolare judetene in directii judetene deconcentrate si transformarea personalului de conducere si executie in functionari publici. In ceea ce priveste noul statut al personalului didactic, discutiile pe marginea acestuia vor continua in cursul saptamanii viitoare, cand vor fi reluate si dezbaterile privind legea invatamantului universitar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.