>> BET-FI s-a apreciat cu 10,42%, aproape dublu comparativ
cu BET, care a urcat cu doar 5,96%.

>> Lichiditatea, principalul criteriu de selectie a companiilor din componenta indicilor BET, BET-C si BET-FI.

>> Si in aceasta
>> BET-FI s-a apreciat cu 10,42%, aproape dublu comparativ
cu BET, care a urcat cu doar 5,96%.

>> Lichiditatea, principalul criteriu de selectie a companiilor din componenta indicilor BET, BET-C si BET-FI.

>> Si in aceasta saptamana deciziile de investitii vor fi luate in stransa corelare cu evolutia burselor externe.
Pe fondul revenirii burselor externe, in saptamana recent incheiata principalii indici bursieri au inregistrat evolutii pozitive. Indicele societatilor de investitii financiare (BET-FI) s-a apreciat cu 10,42%, aproape dublu comparativ cu indicele BET, care a urcat cu doar 5,96%. Volumele de tranzactionare inregistrate au fost in scadere cu 20% fata de perioada anterioara, media zilnica ajungand la 50,9 milioane RON.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a adoptat o noua metodologie de calcul al indicilor bursieri, BET, BET-C si BET-FI. Principalul criteriu care sta la baza selectiei companiilor din componenta indicilor este cel de lichiditate. In componenta BET, cel mai reprezentativ indice al BVB, in locul Oltchim (OLT) si Azomures (AZO) au fost introdusi doi noi emitenti, Broker (BRK) si Biofarm (BIO). Aproximativ 60% din structura BET va fi data de BRD-GSG (BRD), SNP Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV), fiecare cu procente similare.

Oltchim incepe negocierile pentru Arpechim
Oltchim va incepe negocierile de preluare a Petrochemicals Arges, divizia de petrochimie a Arpechim, in perioada 5 septembrie-3 octombrie, pe baza ofertei de cumparare care urmeaza a fi depusa. Dupa preluarea instalatiei de piroliza, OLT va retehnologiza si creste capacitatea acesteia, de la 200.000 tone/an la 300.000 tone/an, costul acestei investitii fiind estimat la 100 milioane de euro. Pana la 25 august, Oltchim va realiza lucrari de reparatii, revizii si modernizari ale uzinei, ca urmare a opririi pentru revizii a furnizorului de abur tehnologic, CET Govora. Intreruperea activitatii nu va afecta relatiile comerciale, livrarile urmand a fi asigurate din stocuri.
Transelectrica (TEL) a anuntat ca strategia energetica a Romaniei ia in considerare pana in 2020 investitii in reteaua de transport de 2 miliarde de euro, din care 150 milioane de euro pentru constructia unui cablu submarin pentru transportul energiei electrice catre Turcia.
Consiliul de Administratie al Altur (ALT) a hotarat prelungirea datei de subscriere aferenta majorarii de capital social, cu data de 20 august 2007 data limita. Hotararea a fost luata ca urmare a nenumaratelor solicitari din partea actionarilor, avand in vedere faptul ca in ultimele doua zile de subscriere, respectiv 18-19 august, platile au fost limitate datorita programelor bancilor.
SIF Oltenia (SIF5) a vandut, in sedinta de marti, 21 august, 2,06 milioane de actiuni Mecanica Rotes (METY), reprezentand 16% din capitalul social al emitentului. Valoarea tranzactiei se ridica la 2,27 milioane de RON. BRK a vandut miercuri, 22 august, un pachet de 98.200 actiuni Mecanica Ceahlau (MECF), reprezentand 1,8% din capitalul social al emitentului. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 1,7 milioane RON.

Consolidarea preturilor
Pentru perioada urmatoare asteptam o consolidare a preturilor la aceste niveluri, de aceea este putin probabil ca evolutii de mare amploare sa aiba loc. Conjunctura internationala pare a fi intrat intr-un ritm pozitiv, dar cu toate acestea, deciziile de investitii vor fi luate in stransa corelatie cu evolutia burselor externe. De luni, 27 august, urmeaza a fi implementata noua structura a indicilor bursieri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.