Presedintele Traian Basescu (foto) ar intentiona sa creasca miza europarlamentarelor cu un referendum pe tema votului uninominal, organizat in aceeasi zi cu scrutinul pentru PE, respectiv 25 noiembrie.

Informatia este vehiculata in interi
Presedintele Traian Basescu (foto) ar intentiona sa creasca miza europarlamentarelor cu un referendum pe tema votului uninominal, organizat in aceeasi zi cu scrutinul pentru PE, respectiv 25 noiembrie.

Informatia este vehiculata in interiorul Partidului Democrat, dar si in randul apropiatilor sefului statului. "Sustinem neconditionat proiectul legii votului uninominal si adoptarea in regim de urgenta, in sesiunea din luna septembrie, astfel incat sa nu mai fie nevoie de un referendum organizat de presedintele Romaniei pentru a impune votul uninominal", a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc.


Miscarea i-ar permite lui Traian Basescu sa faca propria campanie electorala in acelasi timp cu campania pentru Parlamentul European. Castigul l-ar deconta partidele prezidentiale - PD si PLD - a caror imagine este asociata cu seful statului. De altfel, chiar studiul intern al PSD arata recent ca PD este votat in  principal datorita lui Traian Basescu.


Ultimatumul pe care presedintele l-a dat Parlamentului pentru adoptarea votului uninominal expira in luna septembrie. Partidele nu reusisera sa ajunga la un acord in privinta sistemului de vot, el s-a produs insa saptamana trecuta, la sediul Asociatiei Pro Democratia. Potrivit deputatului conservator Sergiu Andon, membru al Comisiei pentru elaborarea noului Cod electoral, s-a convenit redactarea unui nou acord politic ce impune adoptarea legii in aceasta sesiune, care incepe in septembrie.


Chiar si in aceste conditii seful statului ar putea sa nu renunte la referendumul dorit, urmand sa intrebe populatia in legatura cu tipul de vot uninominal sau sa propuna reducerea numarului de parlamentari, spun surse din PD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.