Ultimele declaratii ale episcopului Tokes par a marca esecul negocierilor dintre formatiunile care-l sustin pe liderul CNMT si UDMR. Pentru Tokes, UDMR este un partid totalitar si corupt, iar Marko Bela un Ceausescu al minoritarilor. Pe de alta part
Ultimele declaratii ale episcopului Tokes par a marca esecul negocierilor dintre formatiunile care-l sustin pe liderul CNMT si UDMR. Pentru Tokes, UDMR este un partid totalitar si corupt, iar Marko Bela un Ceausescu al minoritarilor. Pe de alta parte, liderii UDMR fac apeluri la compromis si par presati de timp si de posibilitatea ca maghiarii sa nu aiba nici un reprezentant la Bruxelles.

Intr-un interviu acordat Hotnews, Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, a atacat dur UDMR pe care a calificat-o drept formatiune totalitara si relicva postcomunista aservita Puterii. Episcopul reformat a mai denuntat si „nomenclatura“ UDMR, caracterizata, in opinia sa, de oportunism, demagogie si coruptie, iar presedintele Marko Bela a fost plasat de catre Tokes in aceeasi categorie cu dictatori precum Ceausescu. Replicile belicoase ale lui Tokes, care reitereaza luarile de pozitie ale liderului CNMT de vineri, de la o comemorare a maghiarilor din judetul Cluj, au loc in mijlocul tratativelor dintre UDMR si formatiunile care il sustin pe episcopul reformat. Acesta a preconizat sfarsitul iminent al UDMR, care in opinia sa, „daca nu azi, maine sta sa cada“. De asemenea, liderul CNMT a apreciat drept foarte pozitive efectele vizitei presedintelui Basescu in Tinutul Secuiesc, afirmand ca in toata istoria tarii nu a existat un politician care sa-si schimbe atitudinea in favoarea maghiarilor atat de mult ca actualul sef al statului. In plus, Tokes si-a declarat sustinerea pentru constituirea UCM ca partid politic, inlaturand speculatiile, „caraghioase“ in viziunea sa, conform carora aceasta formatiune ar putea ajunge sub controlul lui Basescu, dupa modelul PLD. Dupa a treia runda de negocieri, care a avut loc vineri, la Targu Mures, liderii UDMR sustin ca Tokes Laszlo nu va obtine, ca independent, un procent suficient (2,8%) pentru Parlamentul European, dar candidatura sa in aceste conditii ar putea sa pericliteze sansele maghiarilor de a fi reprezentati la Bruxelles. Cum pragul electoral este de 5%, iar voturile comunitatii maghiare nu pot totaliza mai mult de 6%, o divizare a electoratului intre UDMR si un alt partid, cum al fi cel al Uniunii Civice Maghiare (UCM), ar putea insemna sfarsitul pentru pretentiile maghiarimii care nu ar mai fi reprezentata in vreun Parlament, fie ca e vorba de cel de la Bruxelles sau de cel romanesc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.