CFR SA spera sa obtina circa 300 milioane de lei din vanzarea unor terenuri ale companiei pentru a plati o parte din datoria catre Electrica, de 600 milioane de lei, a declarat ieri, pentru Rompres, Constantin Manea, director general al companiei. "N
CFR SA spera sa obtina circa 300 milioane de lei din vanzarea unor terenuri ale companiei pentru a plati o parte din datoria catre Electrica, de 600 milioane de lei, a declarat ieri, pentru Rompres, Constantin Manea, director general al companiei. "Noi am facut o evaluare a acestor terenuri si speram sa acoperim circa 50 la suta din datoria catre furnizorii de energie electrica prin vanzarea acestor terenuri. In curand va incepe procedura de vanzare prin intermediul Bursei Romane de Marfuri", a spus reprezentantul CFR SA. Manea a afirmat ca spera ca pana la 1 octombrie CFR SA sa plateasca jumatate din datoria catre Electrica, restul de 300 de milioane urmand sa fie acoperite prin majorarea subventiei acordate de Guvern companiei CFR Calatori, care nu a platit la timp taxa de utilizare a infrastructurii catre CFR SA. Manea a mai precizat ca "ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a cerut majorarea subventiei prin rectificarea bugetara si speram ca dupa vacanta parlamentara sa se rezolve si aceasta problema".
CFR SA are datorii de peste 594 milioane de lei noi catre Electrica SA pentru iluminarea garilor si alimentarea liniilor, acumulate in perioada iunie 2005 - mai 2007, in care intra si penalitatile, care depasesc 111 milioane de lei.
Electrica a sistat deja alimentarea cu energie electrica la 196 de gari ale CFR SA. Cele mai importante gari, care fie au ramas fara alimentare electrica, fie au anexe care nu sunt conectate la reteaua electrica, sunt Hunedoara, Sibiu, Simeria, Targoviste Nord, Petrosani, Gaesti si Ploiesti Nord. Sunt afectate si doua gari din Bucuresti (gari secundare din apropierea Capitalei), 17 gari din Ploiesti, trei din Ilfov (Moara Vlasiei, Berceni si Sintesti), 22 de gari in Targoviste, 15 gari din Resita, 21 din Deva, 18 gari din Brasov, 10 din Targu Jiu si alte opt gari din Bacau si Buzau.
Directorul general al Electrica, Corneliu Stan, a precizat ca Electrica a trimis preaviz societatii CFR, insa aceasta nu a inceput sa plateasca si de aceea s-a recurs la masura opririi alimentarii cu energie a unor gari. "Am trimis preaviz, dar nu au inceput sa plateasca. Probabil ca asteapta rectificarea bugetara", a declarat directorul Electrica.
Acesta a subliniat ca datoriile CFR catre societatea pe care o conduce se cifreaza la circa 400 milioane lei noi, cu tot cu penalitati, dar compania de cai ferate are datorii si la societatile private de electricitate, si anume Enel (care detine Electrica Banat si Electrica Dobrogea), CEZ (Electrica Oltenia) si E.ON (Electrica Moldova).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.