Un recent studiu al craniilor primilor oameni si a oamenilor moderni a scos in evidenta faptul ca femeile, si deci evolutia, prefera masculii cu partea de sus a fetei ingusta. Regiunea dintre spranceana si buza de sus este micsorata proportional cu
Un recent studiu al craniilor primilor oameni si a oamenilor moderni a scos in evidenta faptul ca femeile, si deci evolutia, prefera masculii cu partea de sus a fetei ingusta. Regiunea dintre spranceana si buza de sus este micsorata proportional cu marimea capului. Printre barbatii care au aceste caracteristici faciale se numara actorii Will Smith si Brad Pitt.

In studiile anterioare, cercetatorii au descoperit tipare faciale similare la cimpanzei, cu masculii avand fete mai scurte si groase in comparatie cu femelele.

Autoarea studiului, paleontologul Eleonor Weston de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, considera ca masculii prezentand caracteristici faciale dure pot fi considerati mai atractivi pentru sexul opus si mai in masura sa atraga partenere pentru reproducere, lasand mostenire aceste “calitati particulare” generatiei urmatoare si asa mai departe.

“Evolutia permanenta a caracteristicilor fetei este pivotala pentru a intelege mecanismele atractiei reciproce dintre barbat si femeie” a continuat Weston. “Am descoperit ca distanta dintre buza si spranceana este extrem de importanta din p unct de vedere al atractiei dintre barbat si femeie.”

Daca studiile trecute au subliniat ca simetria faciala si masculinitatea fetei joaca un rol important in acest joc al dorintei, niciunul nu a evidentiat probe clare ale unei evolutii a fetei masculilor si femelelor.
“Consider ca este o pista de cercetare interesanta” a declarat Randy Thornhill, un psiholog evolutionist din cadrul Universitatii New Mexico. Cu toate ca nu a fost implicat in mod direct in redactarea studiului, Thornill este de acord ca anumite caracteristici faciale au evoluat datorita selectiei sexuale.

Coordonate faciale
Cecetatorii au identificat anumite coordonate faciale la craniile a 68 de mascului si 53 de femele de la o populatie originara din Africa de Sud, cu o varste intre cateva saptamani si 30 de ani. Masurile au inclus distantele dintre sprancene si buza de sus, precum si distanta de la obraz la obraz.

Weston si colegii ei au examinat de asemenea date de la fosile umane avand o vechime de peste 2.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.