Localnicii din comuna brasoveana au sarit cu furcile si topoarele dupa ce i-au prins pe romi la furat pe cimp.

In urma cu doua nopti, proprietarii de terenuri agricole din comuna brasoveana Apata i-au surprins pe consatenii lor romi la furat. Acestia din urma i-au atacat pe cei cinci paznici care patrulau de-a lungul terenurilor, iar scandalul care a urmat a alarmat intreaga comuna.

Declarindu-se satui de hotii, localnicii s-au hotarit sa-si faca singuri dreptate. In jurul orei 22.00 a inceput o adevarata batalie intre cele doua grupari, formate din peste 150 de tarani, de o parte, si peste 200 de romi, de cealalalta parte. Oamenii au venit inarmati cu ce au avut, de la bite si pietre pina la furci si topoare.

Mai multe persoane din ambele tabere au fost ranite, un politist a fost lovit la cap cu un topor, insa nimeni nu a fost spitalizat. Geamurile mai multor case ale romilor au fost sparte. A fost nevoie de interventia a 130 de jandarmi si politisti de la trupele speciale pentru a calma atmosfera.

Conflictul dintre maghiarii si romii din Apata dureaza de mai multi ani. Producatorii se pling ca, in fiecare toamna, in perioada recoltarii, romii le devasteaza culturile. Anul acesta, localnicii au intarit paza, astfel ca hotii s-au trezit in situatia de a nu mai avea ce le da de mincare animalelor. „Romii din Apata au peste 160 de cai, iar ca sa le dea de mincare nu au decit

varianta furatului. Acum, ca am strins surubul si am intarit paza, sint nemultumiti", spune primarul localitatii, Iuliu Boloni.

El considera ca situatia din Apata este una speciala, in conditiile in care peste 55% dintre locuitori sint romi, 35% maghiari, iar restul romani. "Din cei 3.200 de locuitori, 1.700 sint romi. Din ei, peste 1.200 primesc ajutor social. Am cerut de nenumarate ori suplimentarea numarului de politisti si am cerut infiintarea unui post de jandarmi in comuna. Daca nici acum nu ma asculta nimeni, sint hotarit sa-mi dau demisia", afirma Boloni.

Consilierii locali din Apata s-au intrunit miercuri dimineata, in jurul orei 10.00, intr-o sedinta extraordinara. Au participat si reprezentanti ai romilor, ai etnicilor maghiari si romani, ai Prefecturii, Jandarmeriei si Politiei, insa solutiile-minune au intirziat sa apara. Singurul demers asupra caruia s-a convenit este acela de organizare a noi sedinte, prima chiar astazi, cind va fi adoptat un proiect de hotarire prin care sa se stabileasca noi reguli pentru paza tarlalelor.

Patrulele vor fi formate de-acum inainte atit din etnici maghiari si romani, cit si din romi, ei urmind a fi desemnati de o comisie infiintata la nivel local. In rest, doar propuneri superficiale, precum „sa se respecte legea" sau „copiilor de romi sa li se interzica sa mai umble cu caruta". Sedinta de miercuri dimineata s-a desfasurat intr-o atmosfera extrem de tensionata. Reprezentantii celor doua tabere au fost la un pas de a se lua la bataie, mai ales dupa ce romii au sustinut ca foarte putini dintre ei fura, „doar vreo sapte-opt".

Cai confiscati la Sacele In urma cu trei nopti, o alta localitate din judetul Brasov, municipiul Sacele, a fost asaltata de romii nemultumiti. Asta dupa ce politistii comunitari au strins de pe terenurile cultivate de localnici peste 40 de cai care pasteau liberi. Nici in Sacele romii nu au terenuri de pe urma carora sa-si hraneasca animalele. Ei isi vor putea lua caii acasa numai dupa ce vor achita amenda prevazuta de lege.