Povesti, legende, menestreli, printi si printese, paji, cavaleri, saltimbanci - trecutul reinviat, in prezent, in cadrul unei serii de manifestari culturale la Luxemburg.Festivalul medieval este o atractie
anuala pentru turistii
dornici de calatorii in timp Festivalul Medieval 2007 se desfasoara, timp de doua saptamini, la castelul medieval si in orasul Vianden din Luxemburg. Aflat la a sasea editie, festivalul a devenit deja o traditie pentru iubitorii de asemenea manifestari. Scopul sau este de a ii transpune pe vizitatori in epoca Evului Mediu, in ambianta pitoreasca si feerica a vechiului castel. Dimineata, orasul se trezeste in sunetul trompetelor, care marcheaza debutul intrecerilor si al spectacolelor din ziua respectiva, unul mai autentic decit altul - competitii intre cavaleri, folosind arme din diferite epoci, demonstratii de confectionare a armelor si a obiectelor din piele si metale, dansuri exotice intrepretate de dansatoare imbracate in costume de epoca, inghititori de sabii sau aruncatori de foc, „sedinte" de tortura conform procedurilor din Evul Mediu etc. In curtea interioara si pe culoarele castelului, amatorii de suvenire pot admira si cumpara obiecte traditionale ale epocii - ceramica, obiecte din lemn, cupru, piatra, sticla, lina, fier, bijuterii sau imbracaminte dupa moda epocii, confectionate demonstrativ chiar in fata lor de catre peste 60 de artizani veniti din Franta, Germania, Belgia, Olanda, Cehia, Ungaria si de localnici. Seara, jocurile de lumini si muzica medievala incinta vizitatorii.

Castelul Vianden a fost construit in mai multe etape, de-a lungul secolelor XI si XIV, pe ruinele unui for roman si ale unui refugiu carolingian. Cetate-palat, Vianden este unul dintre cele mai mari si mai frumoase resedinte feudale din epocile romana si gotica din Europa. Pina in secolul XV, el a fost locuit de familia puternicilor conti de Vianden, care au avut relatii strinse cu curtea imperiala si cu cei mai cunoscuti regi ai Europei. In 1417, comitatul si castelul au fost lasate mostenire bransei cadete a Casei germane de Nassau. Capela, Micul si Marele Palat sint cele mai remarcabile piese ale castelului si au fost realizate catre sfirsitul secolului XII si prima jumatate a secolului XIII, iar cartierul Nassau a fost construit in secolul XVII.Castelul Vianden are peste
sase secole vechime In 1890, castelul intra in posesia marelui duce Adolphe de Nassau si ramine proprietatea familiei ducale din Luxemburg pina in 1977, cind trece in proprietatea statului. Ulterior, el a fost supus unui amplu proces de restaurare, conform planurilor originale si respectind formele istorice, gratie caruia el este inclus azi in categoria monumentelor de prim rang european. Pentru a celebra tricentenarul mortii marelui Vauban, initiatorul celebrelor fortificatii care ii poarta numele, Cercul de istorie din Luxemburg a creat un campus militar in centrul vechi al orasului. Cartierul Bisserwee nu a fost ales la intimplare, avind in vedere ca Vauban a reconstruit fortareata de la Luxemburg dupa gustul sau.

Amatori de istorie din Marea Britanie, Olanda, Cehia, Germania si Luxemburg si-au dat intilnire aici pentru a crea ambianta epocii Razboiului de 30 de ani si a celui de 80 de ani. Carlo Demuth, presedintele cercului mentionat, spune ca toate costumele au fost recreate dupa desene de epoca, provenind din arhive, iar campusul militar reda cu fidelitate epoca respectiva. Protagonistii au dormit si au mincat in tabara, patrulele de soldati au mers prin cartier impreuna cu un grup de artisti imbracati in costumele epocii. Pentru a-i introduce pe vizitatori in atmosfera epocii, organizatorii au tras salve de tun si au reconstituit scene de la recrutarea soldatilor.

Comuna-oras Vianden este o comuna cu statut de oras situata in Oesling, in nord-estul Luxemburgului, si are o populatie de peste 1.500 de locuitori. Capitala a cantonului omonim, localitatea e asezata pe riul Our, in apropierea granitei dintre Luxemburg si Germania. Vianden este cunoscuta pentru impresionantul sau castel medieval si pentru atractiile sale turistice care aduc anual mii de turisti in zona.

Mai multe despre programul cultural pe 2007 din Vianden, pe www.cotidianul.ro/select