Dupa ceva intirzieri si o interventie-surpriza, festivalul a inceput cu jocuri de cuvinte formulate de actori faimosi, un spectacol al corului local si un film cu Al Gore in rolul principal.„Exilul", o drama pastorala despre o
familie care se muta de la oras la sat Desi publicul abunda in seara de luni, „Anonimul" a avut intirzieri serioase in raport cu programul anuntat. Semnalate, de altfel, de un „client" al festivalului, care, chiar inaintea deschiderii, s-a suit pe scena din campingul de la Sf. Gheorghe si a tipat de la microfon in engleza „Sint austriac. Vreau ca acest festival sa inceapa!". Directorul executiv al festivalului, Miruna Berescu, si-a asumat public intirzierea, precum si „sacrificarea" translatoarei, careia i-au apartinut primele cuvinte din deschiderea evenimentului. In lipsa presedintelui festivalului, Marcel Iures, Miruna Berescu a chemat in sprijin doi vechi prieteni ai „Anonimului" - Victor Rebengiuc si Mariana Mihut - si unul in devenire, actrita Luminita Gheorghiu, pentru prima data prezenta la eveniment. Ultimele doua au facut jocuri de cuvinte pe seama contradictiei dintre celebritate si anonimitate, iar Rebengiuc a semnalat prezenta in festival a doua „palme" d’Or, referindu-se la Ken Loach si Cristian Mungiu. Cineastul roman premiat la Cannes a venit marti, dar parte a echipei sale, mai precis Anamaria Marinca, Vlad Ivanov si Oleg Mutu, era prezenta la festival inca de luni.

In seara deschiderii, citeva cuvinte a rostit si selectionerul filmelor, Alex. Leo Serban: „Mi s-a cerut sa vorbesc incet si rar ca sa poata translatoarea traduce, asa ca «sper sa va pla-ca fil-me-le pe ca-re le-am a-les»". I s-a succedat la microfon Marina Grasic, producatoarea peliculei cistigatoare de Oscar „Crash - Povesti din L.A.", care a remarcat ca „Anonimul" este „un festival original, intr-un loc original", ce ii sugereaza faptul ca „spiritul cinemaului traieste si e bine mersi". Apoi atentia celor prezenti s-a indreptat asupra corului feminin din Sf. Gheorghe si, in cele din urma, asupra filmului cu Al Gore, „fostul viitor presedinte al Americii", cum singur se intituleaza in pelicula al carei centru il ocupa, „Un adevar incomod".

In prima seara a festivalului a debutat si competitia de lungmetraj, cu proiectia filmului „Fratele meu se insoara", in regia lui Jean Stéphane-Bron, insa campingul s-a cam golit dupa vizionarea filmului de deschidere. In cursul noptii a fost proiectat, tot in camping, „Exilul", realizat de Andrei Zvyagintsev, distins anul acesta cu Premiul pentru Cea mai buna interpretare, acordat actorului Konstantin Lavronenko, la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula lui Zvyagintsev a fost prezentata din nou marti dimineata, de data aceasta intr-o sala arhiplina, din care n-au lipsit membrii juriului.

Tom DiCillo, un regizor dificil, vorbeste despre industria cinematografului, pe www.cotidianul.ro/select