La o crestere de un grad peste nivelul normal al temperaturii, specialistii au constatat o variatie a procentului de mortalitate cu 1,84%. Cei mai expusi riscului deceselor sunt oamenii cu varste de peste 64 de ani si persoanele cu afectiuni respira
La o crestere de un grad peste nivelul normal al temperaturii, specialistii au constatat o variatie a procentului de mortalitate cu 1,84%. Cei mai expusi riscului deceselor sunt oamenii cu varste de peste 64 de ani si persoanele cu afectiuni respiratorii.

Un proiect de cercetare realizat la nivel european a evidentiat efectele devastatoare pe care le pot avea temperaturile extreme asupra sanatatii oamenilor. La o crestere de un grad peste nivelul normal al temperaturii, specialistii au constatat o variatie a procentului de mortalitate cu 1,84%. Cei mai expusi riscului deceselor sunt oamenii cu varste de peste 64 de ani si persoanele cu afectiuni respiratorii.

Institutul de Sanatate Publica din Italia a initiat un proiect de cercetare la nivel european, intitulat PHEWE, care a urmarit impactul temperaturilor extreme asupra starii de sanatate. Proiectul a demarat la sfarsitul anului 2002 si a fost finalizat in 2005. La aceasta cercetare a participat si tara noastra, prin Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, care a furnizat date despre Capitala. „Singura finantare pe care am primit-o a fost suma de 3.000 de euro in 2003. Studiul urmarea impactul temperaturilor asupra mortalitatii in tarile nord-continentale si meditareneene. In aceasta perioada, in care s-a desfasurat cercetarea, in Romania nu existau temperaturi extreme, asa cum am constatat in acest an. In general, au fost raportate, la temperaturi de 40 de grade, procentele mortalitatii generale. Mai exact, s-a urmarit numarul de decese zilnice in perioadele de canicula, de la trei zile pana la 40 de zile. S-a constatat o crestere a deceselor cu 3% in tarile mediteraneene. Pentru noi va fi extrem de utila metodologia acestui studiu, pe care o putem folosi si extrapola in tara noastra, unde ne-am si confruntat cu temperaturi extreme. Concluzia studiului a fost ca gradul de mortalitate creste la persoanele care sufera de afectiuni respiratorii, precum si la varstnici“, ne-a declarat dr. Emilia Niciu, coordonator proiect pentru Romania in cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti. Totodata, directorul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, dr. Bogdan Stolica, ne-a precizat ca informatiile furnizate de Romania pentru acest studiu erau legate de datele meteo si de sanatatea populatiei in Bucuresti. „La acest proiect au participat mai multe orase din Europa, cum ar fi Torino, Valencia, Londra, Atena, Milano. Concluzia a fost ca o variatie de temperatura mai mare de un grad duce la o variatie a procentului de mortalitate generala cu un procent de 1,84%“, a afirmat dr. Bogdan Stolica. Studiul a fost realizat pentru a preveni efectele caniculei in zonele cu temperaturi extreme si pentru a reduce procentul de mortalitate.

In Romånia, riscul de mortalitate, mai mare cu 24%
Valorile normale ale temperaturilor maxime din luna iulie sunt cuprinse, conform Administratiei Nationale de Meteorologie, intre 21 si 31 de grade Celsius. De la maximum de 31 de grade, temperaturile de luna trecuta au ajuns la un maxim de 44 de grade Celsius in unele zone. Acest lucru inseamna ca, potrivit rezultatelor studiului european, variatia procentului de mortalitate generala a fost de 23,92%. Si in august, temperaturile maxime obisnuite se incadreaza intre 21 si 31 de grade Celsius, iar meteorologii au anuntat deja temperaturi caniculare. In primul val de canicula, de la sfarsitul lunii iunie, in Romania s-au inregistrat, oficial, 30 de morti. Chiar si asa, numarul reprezenta mai mult de jumatate din decesele din Europa cauzate de temperaturile extreme. Ultimul val de canicula a ucis, tot oficial, 33 de romani, in schimb se presupune ca numarul acestora este mult mai mare, avand in vedere ca ministrul sanatatii a solicitat medicilor sa nu mai raporteze morti daca nu sunt absolut convinsi ca acestia au decedat din cauza temperaturilor foarte ridicate. Acelasi ministru al sanatatii preciza ca numai un medic legist poate stabili cauza exacta a mortii.

Prognozele anunta o iarna fara pic de zapada

Seceta si absenta precipitatiilor se vor prelungi pana in noiembrie, au anuntat reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie. Nici in lunile de iarna nu sunt prognozate precipitatii, asteptandu-se o iarna blanda, fara zapada. Zonele din sud si sud-estul tarii vor fi afectate de seceta si in urmatoarele trei luni, cand cantitatile de precipitatii vor fi sub norma climatologica a acestei perioade. Pentru august, cantitatile de precipitatii in regiunile deja afectate de seceta vor fi intre 10 si 40 de litri pe metru patrat, in conditiile in care cantitatea normala pentru aceasta luna este de 64 de litri pe metru patrat. Deficitul de precipitatii se va manifesta si in celelalte zone ale tarii, sustin meteorologii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.