Salariatii pot invoca de ieri un nou articol din Codul Muncii, referitor la prejudiciul moral suferit la locul de munca, avand posibilitatea de a le cere daune companiilor pentru care lucreaza.
Conform art. 269 din Codul Muncii, angajatorul est
Salariatii pot invoca de ieri un nou articol din Codul Muncii, referitor la prejudiciul moral suferit la locul de munca, avand posibilitatea de a le cere daune companiilor pentru care lucreaza.
Conform art. 269 din Codul Muncii, angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul. De asemenea, in cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
"Noutatea introdusa este raspunderea pentru prejudiciul moral si aici sigur ca intram intr-un capitol controversat, pentru ca prejudiciul moral, prejudiciul psihic legat de o decizie sau alta a angajatorului, care il vatameaza pe angajat, este in general foarte greu de masurat", este de parere ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Paul Pacuraru.
Modificarea adusa Codului Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial din 25 iulie, iar initiativa i-a apartinut deputatului PLD Marian Sorin Paveliu.
"Guvernul nu a sustinut acest demers pentru ca introduce multa confuzie. Nu exista o definitie a prejudiciului moral si nu exista o modalitate de a converti acest prejudiciu in despagubire baneasca", a explicat ministrul Pacuraru. Potrivit prevederilor anterioare, angajatorul era obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat doar in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.