Prima reuniune a grupului de lucru ruso-american in problema extinderii scutului antiracheta al SUA in Europa, creat in conformitate cu intelegerile dintre presedintii SUA si Rusiei, George W.Bush si, respectiv Vladimir Putin (foto), si-a inceput luc
Prima reuniune a grupului de lucru ruso-american in problema extinderii scutului antiracheta al SUA in Europa, creat in conformitate cu intelegerile dintre presedintii SUA si Rusiei, George W.Bush si, respectiv Vladimir Putin (foto), si-a inceput lucrarile ieri, la Washington.
La reuniunea, cu usile inchise, care se pare ca va dura doar doua zile, delegatia Moscovei este condusa de ministrul adjunct de externe Serghei Kisliak, responsabil in Ministerul de Externe al Rusiei cu problemele dezarmarii si stabilitatii strategice.
La discutii vor participa, de asemenea, experti militari din ambele tari.
Dupa cum a anuntat anterior secretarul de presa al Departamentului de Stat al SUA, Sean McCormack, la actuala runda de negocieri va fi examinata propunerea facuta de presedintele rus Vladimir Putin la summitul G8 din Germania, de la inceputul lunii iunie, precum si cea de la intalnirea avuta cu seful Casei Albe la intalnirea de la Kennebunkport (statul Maine) din 1-2 iulie a.c.. "Va fi realizata o expertiza tehnica bilaterala", a mentionat reprezentantul Departamentului de Stat.
Administratia George W.Bush a subliniat, de asemenea, ca nu are nimic impotriva ca initiativele Moscovei in domeniul extinderii scutului american antiracheta in Europa sa faca obiectul unor discutii in cadrul Consiliului Rusia-NATO. "Eu cred ca la o anumita etapa, aceasta problema va trebui pusa si in atentia Consiliului Rusia-NATO", a afirmat diplomatul american, care a calificat, totodata, ca prematura includerea in acest moment a chestiunii pe agenda Rusia-NATO. "Primul pas va fi facut de expertii rusi si americani, care vor analiza cu mare minutiozitate" propunerea avansata de presedintele Putin privind exploatarea, in comun, de catre Rusia si SUA a statiei-radar Gabala (Azerbaidjan) si a radarului de la Armavir (sudul Rusiei), aflat inca in constructie, a afirmat Sean McCormack.
Acelasi purtator de cuvant a anuntat ca, in toamna, "cu aproximatie in septembrie-octombrie", va avea loc o discutie in formatul "2plus2" cu participarea ministrilor Apararii si de Externe din SUA si Rusia in problema instalarii componentelor scutului american antiracheta in Europa de Rasarit.
Anterior, secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice anuntase, intr-o interventie, la postul de televiziune CNBC, ca intalnirea dintre ministrii Apararii american si rus, in problema scutului, va avea loc la "inceputul toamnei".
Dupa propunerea de a exploata impreuna statia radar azera, Putin i-a luat, prin surprindere, pe oficialii americani cand le-a propus crearea unui centru la Moscova pentru schimbul de informatii in cadrul programului de aparare antiracheta.
Rusia se opune categoric planurilor SUA de a amplasa un radar in Cehia si a zece rachete interceptoare in Polonia, acuzand SUA de dezechilibrarea balantei de putere in Europa. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.