Mai multe familii cu copii mici au parasit doua cartiere ale Aradului, dupa ce aerul s-a umplut de nori de cenusa proveniti de la halda de zgura a Centralei Electro-Termice (CET) Arad
Cateva cartiere din partea de nord a municipiului Arad,
Mai multe familii cu copii mici au parasit doua cartiere ale Aradului, dupa ce aerul s-a umplut de nori de cenusa proveniti de la halda de zgura a Centralei Electro-Termice (CET) Arad
Cateva cartiere din partea de nord a municipiului Arad, dar si doua localitati apropiate, au fost acoperite ieri cu nori de praf de cenusa proveniti de la halda de zgura a Centralei Electro-Termice (CET).
Norii de praf au facut ca aerul sa fie greu respirabil, iar unii oameni, in special cei bolnavii de astm, au solicitat ajutorul medicilor. Localnicii au reclamat autoritatilor ca tone de cenusa sunt carate de vant, aerul in zona fiind irespirabil. Cel mai mult au avut de suferit familiile cu copii mici, care au fost nevoite sa paraseasca cele doua localitati pentru a preveni intoxicari cu praful de cenusa.
Locuitorii din Livada si Sanleani sustin ca nu este prima data cand se confrunta cu asemenea situatii neplacute cauzate de cenusa de la CET Arad. Ei dau vina pe conducerea centralei, spunand ca nu stropeste cu apa halda de cenusa, astfel ca, la fiecare rafala mai puternica de vant, cenusa este dusa peste cele doua localitati.
De asemenea, circulatia autovehiculelor pe drumul de centura al orasului si pe o portiune din DN 79 s-a facut cu greutate din cauza prafului, soferii fiind nevoiti sa reduca viteza.
Potrivit conducerii CET Arad, instalatia de stropire a haldei de zgura nu poate acoperi decat 10 la suta din totalul celor 60 de hectare pe cat este depozitata cantitatea de peste 2,2 milioane tone de cenusa. Comisarii Garzii de Mediu au constatat ca CET-ul polueaza in continuare zona din cauza haldei de steril.
Locuitorii din Sanleani si Livada spun ca praful le provoaca probleme de mai multi ani, deoarece, atunci cand bate vantul, cenusa le intra si in case. In urma numeroaselor plangeri ale oamenilor, inspectorii de mediu au dat conducerii CET mai multe termene pentru stoparea poluarii.
Reprezentantii Garzii de Mediu au fost prezenti, luni, in zona CET Arad, unde au filmat norul de praf, dar au si luat probe care vor fi analizate, urmand sa aplice sanctiuni conducerii centralei pentru poluarea repetata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.