Fite. Ingerii si sfintii pictati pe geamuri sunt ultima moda a anului 2007 Un inger pe balcon, un sfant in sufragerie, un Iisus in dormitor si niste flori luminoase pe usa de la baie. Asa incep sa arate unele apartamente din Bucuresti decorate exces
Fite. Ingerii si sfintii pictati pe geamuri sunt ultima moda a anului 2007 Un inger pe balcon, un sfant in sufragerie, un Iisus in dormitor si niste flori luminoase pe usa de la baie. Asa incep sa arate unele apartamente din Bucuresti decorate excesiv intre termopane cu vitralii. "Am foarte multe comenzi, din pacate, timpul nu prea-mi ajunge", ne povesteste tanarul Mihai Nitu, care de aproximativ 10 ani face vitralii intr-un atelier din apropierea Cismigiului. Desi are doar 27 de ani, Mihai spune ca a facut in cei 10 ani de meserie peste 200 de vitralii: "Daca la inceput faceam in principal pentru biserici si manastiri, acum cererea pentru vitralii de pus in termopan este foarte mare si muncim incontinuu". In atelier, pe masa din dreapta sta nemiscat un sfant, desenat pe o plansa. Pe cealalta masa, cateva bucati colorate de sticla stau imprastiate pe un desen. Mihai ne indeamna sa le gasim locul pe hartie. Unim bucatile de sticla iar in mijlocul lor se formeaza o floare rosie. Tanarul ne zambeste si ne intreaba: "Vreti sa va dau si niste frunze?" si aduce alte bucati de sticla, de un verde aprins. Desi pare simplu ca un puzzle pentru copii de la 7 la 12 ani, tanarul ne contrazice: "Nu e chiar asa. Dureaza destul de mult. Eu reusesc sa fac maximum 2 vitralii intr-o luna, pentru ca este o treaba destul de migaloasa". Pentru a ne satisface curiozitatea, Mihai ne povesteste cum decurge totul: "Pai, materia prima o reprezinta sticla, cositorul si plumbul. Initial, iti trebuie un model, pe care il desenezi. Mai intai pe o plansa mai mica, apoi pe una mai mare, cea de lucru. Urmeaza apoi taiatul bucatilor de sticla, dupa modelul de pe plansa. Apoi, fiecare bucata trebuie slefuita. In final, se lipesc bucatile de sticla intre ele cu ajutorul unor benzi de plumb". Mihai a lucrat timp de 2 ani de zile in Germania, la un atelier de vitralii: "Am inceput in Romania ca ucenic, apoi am plecat si in Germania. Acolo se lucreaza un pic mai modern, dar procedeele sunt aceleasi. Tot in Germania am facut si cel mai mare vitraliu. Avea cam 600 de bucati de sticla. Cel pe care il vedeti aici pe masa are cam 200, ca sa va faceti o idee. Cel din Germania a durat cam o luna sa-l fac". Flori pentru termopanele bucurestenilor Mihai spune ca cele mai multe comenzi pentru vitralii vin din partea celor care doresc sa-si decoreze termopanele: "Sunt foarte multi cei care doresc vitralii. Cei mai multi merg pe motive florale. Dar mai sunt si ca Becali, care doresc vitralii cu ingeri si sfinti". Desi munceste mult, Mihai este corect fata de clientii sai: "Altii care mai fac vitralii cer mult si merg pe principiul putini clienti, preturi mari. Eu sunt invers - preturi mici si clienti multi. Asa ca la mine, un metru patrat de vitraliu costa aproximativ 300-350 de euro".


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.